Cultură

Expozitie de amploare -Basarabia mea la Bucuresti

Dupa aproape un secol, simezele bucurestene s-au redeschis creatiei pictorilor basarabeni. Ieri-seara, la Galeria ARTMARK din Bucuresti, a avut loc extraordinarul vernisaj al expozitiei „Basarabia mea”. Pana pe 2 iulie, iubitorii de frumos pot face o plimbare prin arta plastica basarabeana a anilor 1900-1970, reprezentata de 22 de artisti. O expozitie de o asa amploare nu a mai fost organizata in Bucuresti din anul 1922, la Ateneul Roman, sustin expertii.

Expozitia „Basarabia mea” a fost deschisa in Romania, gratie initiativei private a Ruxandei Garoianu, directorul artistic al Galeriei „ArtSociety”, sprijinita de Muzeul National de Arta al RM, de Muzeul National de Arta al Romaniei, de Muzeul Bucuresti, Academia Romana si de anumite colectii private. „Basarabia mea” este doar o succinta si foarte riguroasa selectie din lucrarile de pictura, sculptura si grafica a catorva reprezentanti ai spatiului plastic basarabean, astfel incat piesele alese sa arate pe de o parte specificitatea tematica a acelui timp – „pasunism”, „romantism” etc., iar pe de alta parte, sincronicitatea cu procesele artistice ale spatiului cultural european – „art nouveaux”, „post-impresionism”, „simbolism”, „Mir Iskusstva” etc.”, a mentionat istoricul de arta Vladimir Bulat. Interesant de urmarit este traseul creator, precum si metamorfozele pe care acesta le suporta in creatia unor artisti ca: August Ballaiyre, Lazar Dubinovschi, Dumitru Sevastian, Moisei Gamburd, Sofia Cobizeva, Mihail Grecu s.a, sustine curatorul expozitiei.

„O ampla expozitie a artistilor basarabeni nu s-a mai intamplat in capitala Romaniei din 1922, eveniment consemnat atunci de presa capitalei. S-au facut si ceva achizitii pentru Colectia Statului, iar acele piese au ramas cam singurele ce exista astazi in colectiile publice din Romania. Evident, de-a lungul deceniilor unele muzee, biblioteci sau arhive au mai intrat in posesia unor marturii documentare sau plastice ramase de la maestrii basarabeni, dar acestea nu sunt accesibile decat unui public restrans si avizat. Colectiile de arta ale unor carturari precum Gheorghe Bezviconi sau Pan Halippa sunt risipite, in buna parte pierdute, de la care au ramas doar inventarele”, a afirmat Vladimir Bulat.
Adresa Galeriei ARTMARK: Bucuresti, str. Logofat Luca Stroici, 18, sector 2.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *