Opinii și Editoriale

Faceti mai ieftin drumul spre casa!

Zece comunitati ale moldovenilor aflati peste hotare fac apel catre conducerea de varf a RM, solicitand ca aceasta sa accelereze liberalizarea pietei aeriene prin eliminarea barierelor existente privind accesul altor operatori aerieni, precum si sa faciliteze intrarea pe piata a noilor operatori europeni.

Semnatarii isi motiveaza demersul prin faptul ca, la ora actuala, RM este cea mai scumpa destinatie de zbor din Europa. Zborurile spre RM sunt de cateva ori mai scumpe decat cele spre orice alt stat european, inclusiv spre Romania si Ucraina, sau statele mici din Balcani. „Preturile la biletele avia sunt, de fapt, o taxa indirecta impusa diasporei. Aceste preturi ne forteaza sa venim mai rar acasa, sa invitam mai rar rudele in vizita, sa ne vedem mai rar copiii sau parintii batrani”, constata reprezentantii moldovenilor de peste hotare care, cu acest prilej, le amintesc liderilor Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) ca „in contextul dificil de anul trecut, majoritatea absoluta a cetatenilor RM aflati peste hotare au sustinut partidele democratice, care ulterior au constituit AIE, in speranta ca acestea vor aduce RM mai aproape de UE”.

„In numele subsemnatilor, va rugam sa accelerati procesul de liberalizare a pietei
transportului aerian national. Programul de guvernare al AIE prevede atat liberalizarea pietei de transporturi aeriene, cat si atragerea in RM a companiilor low-cost, care opereaza in Romania si Ucraina deja de cativa ani. Concurenta sanatoasa intre operatori ar duce eventual la scaderea preturilor, ceea ce va permite mai multor cetateni ai RM sa calatoreasca direct si mai frecvent in Moldova”, se spune in apel.
Printre semnatari se numara Comunitatea cetatenilor RM in Regatul Unit al Marii
Britanii si Irlandei de Nord / Forumul „Moldova-UK”, Comunitatea Moldovenilor din Quebec, Clubul Basarabenilor din Belgia, Asociatia moldo-romana „M. Eminescu” din Elvetia, Asociatia de integrare socio-culturala „Cittadini moldavi in Italia” din Milano s.a.

Sursa: Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *