Comentariu

Fără voia ei, Republica Moldova este în centrul furtunii

Cât de curând vor reapărea pe firmament vechile probleme enunţate deja de Constantin Tănase: limba oficială şi neutralitatea R. Moldova (chestiunea NATO eu o văd ca făcând parte din problema neutralităţii). Din afară toate problemele R. Moldova se văd ca fiind subordonate unui singur obiectiv: păstrarea trupelor ruse la Nistru. Contingentul rus din Transnistria reprezintă cheia tuturor problemelor R. Moldova.

Discuţiile privind reglementarea conflictului transnistrean se poartă de ceva vreme în baza memorandumului Merkel-Medvedev. Un text de jumătate de pagină care spune puţin şi foarte mult, în acelaşi timp. În primul rând, vorbeşte de crearea unei structuri de securitate comune Uniunea Europeană – Federaţia Rusă. În al doilea rând, stabileşte drept prim obiectiv al acestei noi structuri rezolvarea conflictului transnistrean. Memorandumul Merkel-Medvedev a împlinit de curând doi ani, dar în spaţiul public nu s-au auzit foarte multe despre structura de securitate comună Uniunea Europeană – Federaţia Rusă. Memorandumul de care vorbim a avut o apariţie ciudată: a fost discutat între Germania şi Federaţia Rusă, însă el angajează întreaga Uniune Europeană – nu s-au auzit foarte multe nici despre părerile altor state membre UE faţă de acest memorandum.

Structura de securitate UE-Rusia este, la rândul ei, bizară. În primul rând, statele UE se află într-un stadiu de colaborare militară extrem de timidă – structura de securitate tradiţională a blocului comunitar este NATO. Ori de câte ori a venit vorba de crearea unei „armate UE” s-a ridicat întrebarea legitimă ce se va întâmpla cu NATO. Dincolo de această întrebare, realitatea este una care nu poate fi trecută cu vederea: armatele statelor UE nu fac multe parale în afara NATO. O colaborare militară între statele UE (ieşite din NATO) şi Federaţia Rusă ar însemna pur şi simplu o subordonare faţă de Moscova. Colosul militar sovietic nu poate cunoaşte decât adversari sau subordonaţi.

Gestul României de a accepta instalarea scutului antirachetă reprezintă un pas împotriva memorandumului Merkel-Medvedev. Scutul antirachetă din România definit ca element al NATO întăreşte Alianţa Nord-Atlantică în UE şi micşorează şansele eventualei structuri de securitate UE-Rusia. După doi ani de zile de la semnare, memorandumul Merkel-Medvedev are nevoie de un succes – şi singurul succes posibil este reglementarea conflictului transnistrean. Nu mai are rost să trecem prin istoria acestui conflict artificial, provocat tocmai pentru a crea motivul menţinerii trupelor ruse la Nistru. De 20 de ani, Moscova are o singură poziţie: rezolvaţi cum vreţi certurile dintre voi, dar păstraţi bazele militare ruse. Ce alt mesaj poate aduce Angela Merkel la Chişinău decât cel transmis de la Moscova şi împachetat într-un ambalaj european? Fâşia de pământ dintre Prut şi Nistru a avut aceeaşi soartă în 1812 şi 1940 – a intrat fără să vrea în centrul furtunii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *