Actualitate

FLASH /// Chinezii care au cumpărat Rompetrol NEGOCIAZĂ pentru Rosneft, gigantul petrolier de stat al Kremlinului

Grupul petrolier CEFC din China, care a preluat recent Rompetrol, negociază preluarea unei participații la gigantul Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, scrie Reuters, care citează surse.

Reamintim, CEFC a anunțat preluarea unui pachet de 51% din titlurile KMG International, fostul Rompetrol Group. Aceasta deține în România lanțul de benzinării Rompetrol, al doilea ca mărime din țară, după Petrom, dar și rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești.

Autoritățile române au aprobat transferul a 51% din acțiunile KMG International către chinezii de la CEFC, atât Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), cât și Consiliul Concurenței, dând undă verde pentru tranzacție. Totuși, transferul acțiunilor încă nu s-a realizat, DIICOT având sechestru pe activele Petromidia în Dosarul Rompetrol 2.

Momentan, nu este clar ce procent ar dori CEFC să preia la Rosneft, o variantă fiind vânzarea de către ruși a unui procent din divizia de benzinării. Astfel, CEFC ar căpăta acces la rețeaua de 3.000 de benzinării a Rosneft. Aceasta mai are și 150 de complexuri de stocare a carburanților și peste o mie de vehicule de transport carburanți.

Potrivit informațiilor, au existat deja două întâlniri pe această temă între Igor Sechin – șeful Rosneft și Ye Jianmin – președintele CEFC.

Rusia a depășit Arabia Saudită și a devenit cel mai mare furnizor de petrol în China.

Guvernul rus deține 50% din Rosneft prin holdingul Rosneftegaz, iar anul trecut a vândut 19,75% din Rosneft către traderul de materii prime Glencore și Qatar Investment Authority pentru 10 miliarde de dolari.

De asemenea, gigantul englez BP deține alți 19,75%, restul fiind acțiuni tranzacționate pe bursă.

CEFC, achiziții peste achiziții

De partea cealaltă, CEFC se află într-o permanentă campanie de achiziții: pe lângă Rompetrol, a plătit 900 de milioane de dolari pentru 4% dintr-un zăcământ deținut de Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC), plus 20% din compania americană de servicii financiare Cowen Group.

Concomitent, a preluat 51% din Dyneff de la KMG International în 2015. Dyneff este un lanț de benzinării achiziționat de Rompetrol în era Dinu Patriciu. Acestea se află în special în Franța și Spania.

De ce au vândut kazahii

Grupul Rompetrol a fost preluat de grupul kazah de stat KazMunaiGaz în anul 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu. Totuși, din 2014, prețul țițeiului s-a prăbușit pe burse, de la 110 dolair pe baril la valori în jurul a 50 de dolari pe baril, provocând mari probleme economice statelor care depind de țiței.

Astfel, Venezuela se află în criză, Nigeria a intrat în recesiune, în vreme ce Kazahstanul a fost la rândul său afectat de scăderea veniturilor. Astfel, KazMunaiGaz a anunțat vânzarea participației majoritare la Rompetrol către CEFC, urmând însă să aprovizioneze compania cu țiței. Cele două grupuri au anunțat în mai multe rânduri un ”parteneriat în regiunea Mării Negre” și au promis investiții de miliarde de dolari în România.

Gigantul Rosneft, pe lista sancțiunilor internaționale

Pe de altă parte, gigantul Rosneft este condus de către Igor Sechin, supranumit ”Țarul Energiei” și mâna dreaptă a președintelui rus Vladimir Putin. Rosneft realizează 40% din producția de petrol a Rusiei, fiind cea mai mare companie din sector. Atât Rosneft, cât și Igor Sechin, se află pe lista sancțiunilor impuse Rusiei de către SUA și Uniunea Europeană, din cauza anexării Crimeei și sprjinirii separatiștilor ruși din Estul Ucrainei cu arme.

Chinezii promiteau dublarea capacității de rafinare și realizarea a 200 de benzinării

“Ne propunem să creştem capacitatea de rafinare la 10 milioane tone ţiţei pe an, să construim până la 200 de noi puncte de alimentare carburanţi, dezvoltarea serviciilor industriale în zona de upstream şi downstream, şi construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia”, declara Zhanat Tussupbekov, directorul general al KMG Internaţional, în luna decembrie 2016.

KazMunaiGaz şi CEFC Energy au convenit în luna aprilie 2016 vânzarea a 51% din fostul Rompetrol Group pentru suma de 680 de milioane de dolari.

Investiții de 3 miliarde de dolari în regiunea Mării Negre

Ulterior, cele două părţi au anunţat investiţii de trei miliarde de dolari în proiecte energetice în regiunea Mării Negre, „investiţii care vor fi făcute prin viitorul fond de dezvoltare stabilit de partea kazahă împreună cu Guvernul României, care urmează să devină operational“.

Fond de un miliard de dolari realizat în comun cu statul

Numai că fondul de investiţii realizat cu Guvernul nu a mai fost înfiinţat deoarece, între timp, procurorii DIICOT au impus un sechestru pe activele rafinăriei Petromidia, KazMunayGas International NV şi SC Oilfield Exploration Business Solutions SA (fostul Rompetrol S.A. – n.r.) în dosarul „Rompetrol II“, care vizează privatizarea Petromidia şi conversia datoriilor în obligaţiuni. În acest dosar sunt investigați și mai mulți foști miniștri.

Ministerul Energiei a desemnat Societatea pentru Administrarea Participaţiilor în Energie (SAPE) drept reprezentant al statului la constituirea fondului mixt de investiţii în energie.

Telenovela datoriilor

Statul a ajuns să aibă 44,6% din acţiunile Petromidia după conversia datoriilor acesteia. Concret, în 2003 statul a transformat în obligaţiuni pe şapte ani datoriile de 603 milioane de dolari. În acel moment, rafinăria era deţinută de către omul de afaceri Dinu Patriciu.

Numai că, în 2007, Patriciu a vândut grupul Rompetrol către grupul kazah KazMunaiGaz, care a anunţat iniţial că va plăti datoriile. Dar în 2010, partea kazahă nu a răscumpărat decât 70 de milioane de dolari din datorie, iar restul a convertit în acţiuni. Astfel, statul s-a trezit, fără voia sa, acţionar cu 44% la Rompetrol Rafinare. De atunci, statul a demarat mai multe procese împotriva Rompetrol, dar pe majoritatea le-a pierdut.

Memorandumul Rompetrol

În 2013, cele două părţi au ajuns la un acord, concretizat prin Memorandumul Rompetrol. În schimbul încetării litigiilor, kazahii s-au obligat să înfiinţeze un fond care să facă investiţii de un miliard de dolari şi să cumpere pachetul de 26,6% din Petromidia pentru 200 de milioane de dolari.

De atunci până acum nici fondul de investiții nu a fost constituit, nici pachetul de acțiuni nu a fost scos la licitație de către stat.

Cine este CEFC

CEFC China Energy este o companie privată din cea mai mare economie asiatică și are afaceri în transporturi, infrastructură, imobiliare, hoteluri, logistică, sport, industria băuturilor, exploatări forestriere.

Potrivit topului Fortune Global 500, CEFC este a 222-a companie a lumii ca mărime, după ce în ediția anterioară s-a clasat pe locul 229. CEFC a înregistrat în 2016 venituri totale de 43,7 miliarde de dolari, în creștere cu 4,5%, în vreme ce profitul a urcat cu 22,8%, până la 740 de milioane de dolari.

Grupul chinez are 29.600 de angajați și active totale de 22,5 miliarde de dolari. 

Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *