Actualitate

FLASH /// Un grup de persoane reţinut pentru acţiuni de corupţie. Sunt vizaţi foşti deţinuţi, rudele lor şi angajatul unui penitenciar

Potrivit materialelor urmăririi penale, capul grupului s-a dovedit a fi un fost deţinut care, având autoritate în mediul condamnaţilor, ar fi promis altor deţinuţi că ar avea influenţă asupra unor persoane publice din cadrul instanţelor de judecată şi că i-ar putea determina să adopte decizii favorabile în privinţa lor, în special eliberarea acestora înainte de termen.

Într-un caz, bănuitul ar fi cerut şi primit 4600 de euro de la un deţinut pentru a influenţa decizia judecătorului cu privire la eliberarea acestuia înainte de termen din penitenciar. Astfel, o parte din bani au ajuns la destinatar prin virament bancar, iar alta – prin intermediul unei persoane de încredere. În acelaşi caz, în vizor a intrat şi un şef de sector din cadrul unui penitenciar, care s-a întâlnit cu principalul suspect pe teritoriul unei benzinării. În timpul discuţiei, angajatul închisorii i-ar fi promis bănuitului că poate influenţa membrii Comisiei penitenciarului şi că îi poate convinge să includă în lista deţinuţilor pasibili de eliberare înainte de termen, mai mulţi condamnaţi, inclusiv pe cei care urmau să fie „favorizaţi”.

Într-un alt caz, acelaşi organizator ar fi pretins în jur de 2000 de euro de la sora unui condamnat – sumă pe care a primit-o în urma unei întâlniri, care a avut loc în toamna anului 2018 pe teritoriul gării auto din Orhei. Această sumă ar fi fost destinată diferitor persoane publice care urmau să ia decizii în interesul deţinutului.

Astăzi ofiţerii CNA, împreună cu procurorii anticorupţie, au desfăşurat percheziţii pe adresele de domiciliu ale mai multor suspecţi, în automobilele lor, dar şi în sediul unui penitenciar. În urma acţiunilor de urmărire penală, 5 persoane au fost escortate la CNA pentru audieri şi înaintarea bănuielii. Printre ele se numără şeful de sector al unui penitenciar din ţară, doi foşti deţinuţi, ruda unui condamnat şi un om de afaceri. Faptele lor sunt cercetate în cadrul unor cauze, pornite pe faptul comiterii infracţiunilor de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă.

Bănuiţii urmează să fie plasaţi în izolator pentru 72 de ore.

Sursa: CNA
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *