Economie

Fost director ANRE: Tarifele la gazele naturale trebuiau majorate cel mult cu 6%

Experții insistă asupra faptului că tarifele la gazele naturale au fost majorate neîntemeiat. Potrivit fostului director al ANRE, Victor Parlicov, tarifele trebuiau majorate cu maximum 5 – 6%. El consideră că tarifele puteau să nu fie majorate sau chiar urmau să fie micșorate, dacă nu era „amendamentul lui Furdui”. Acesta se referă la modificarea Legii cu privire la gazele naturale şi presupune scoaterea veniturilor de la tranzitul de gaze naturale prin Moldova de sub reglementarea ANRE, respectiv, neincluderea acestor venituri în tarif.

Potrivit lui Victor Parlicov, din cauza acestui amendament, tariful la transportarea gazelor naturale a fost majorat de 16 ori. Expertul a amintit despre creșterea „stranie” a pierderilor de gaze naturale incluse în tarif, de la 32,8 milioane de metri cubi, până la 47 milioane de metri cubi pe an. Aceasta a influențat asupra calculelor.

Victor Parlicov consideră că „Moldovagaz”, chiar și la tariful vechi, putea gradual să compenseze pierderile acumulate anii precedenți, din cauza deprecierii valutei naționale.

sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *