Timpul.md

Actualitate 3 Octombrie 2019 | 21:51

Foştii preşedinţi ai Parlamentului şi foştii premieri nu vor mai beneficia de pază din partea statului

 Pavel Filip şi Andrian Candu nu vor mai beneficia de agenţi de pază din partea statului. Potrivit unui proiect elaborat de guvernare, au fost excluse serviciile de pază şi protecţie pentru foştii premieri şi foştii preşedinţi ai Parlamentului de la Chişinău. Autorii iniţiativei spun că astfel vor fi economisiţi mai mulţi bani la bugetul de stat.

 Chiril Moţpan, preşedintele comisiei Securitate: „Chiar nu văd o problemă, de ce ar trebui în această ţară cineva să se teamă, din moment ce nu a încălcat legislaţia, nu a întreprins niciun fel de acţiuni împotriva propriului popor. Să se teamă hoţii, bandiţii, cei care au încălcat legislaţia.”

Mai mult, autorii proiectului spun că foştii premieri şi foştii preşedinţi ai Parlamentului nu vom mai beneficia de automobil asigurat de stat, sau de alte privilegii cum ar fi tratamente gratuite pentru o perioadă de un an după expirarea mandatului.

Lilian Carp, deputat, blocul politic ACUM: „În general nu trebuie să existe anumite privilegii pentru funcţionari, fiind în funcţie sau în afara exercitării. Nu suntem în Uniunea Sovietivă unde conducătorul de la începutul vieţii până la moarte trebuie să fie dus cu onoruri.”

Fostul premier Pavel Filip spune că nu ţine neapărat să-i fie asigurată securitatea de către agenţi de pază, dar prevederea există în toate statele şi ar trebui menţinută şi în Republica Moldova

Pavel Fili, fost premier al Republicii Moldova: „Nu eu am solicitat agenţi de pază, nu eu am solicitat şoferi şi maşini. Este lege în RM, aşa a fost de la independenţă încoace. Dacă asemenea prevederi există în majoritatea ţărilor, înseamnă că a existat un temei pentru acest lucru.”

Potrivit legii, foştii premieri şi foştii preşedinţi ai Parlamentului beneficiază de agenţi de pază şi de maşini de serviciu pentru o perioadă de un an după expirarea mandatului. În Parlament exista un alt proiect de lege care prevede excluderea mai multor garanţii sociale şi pentru foştii preşedinţi ai Republicii Moldova.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus