Timpul.md

Actualitate 7 Ianuarie 2014 | 15:29

Gândul: Unirea cu Moldova este o sintagmă complet falsă, dacă nu chiar stupidă

„Unirea cu Moldova” este o „sintagmă complet falsă, dacă nu chiar stupidă, în perspectivă istorică”, în opinia lui Marian Sultanoiu, de la gandul.info.

O regiune „ruptă samavolnic de la ţara sa, nu poate decât să revină acolo unde e locul ei, reîntregind patria, nu pentru a se «uni» cu ea”, crede comentatorul. Or, tocmai de aceea a discuta un asemenea subiect pe fond de batalie electorala este total nepotrivit. „Revenirea Moldovei la România, un act firesc de reparaţie istorică şi de demnitate naţională, este un deziderat continuu şi imperativ”, scrie Sultanoiu, dar adauga ca nu de declaratii periodice ale sefului statului este nevoie, nici de reactii arțăgoase ale premierului, dornic sa-si faca imagine politica, cu atat mai putin de asocierea premierului moldovean Iurie Leanca in acest joc.

Singura abordare corecta este „coerenţa în decizie. Ajutorul susţinut, oferit an de an, fără reproş şi fără aşteptări exclusiv electorale. Contracararea inteligentă, la nivel diplomatic, a presiunilor Moscovei prin vectorul comunist de la Chişinău. Evident, crearea perspectivei europene pentru toţi cetăţenii Moldovei”.

In România liberă, Cristian Campeanu explica motivul pozitionarii alaturi de Ponta a premierului Iurie Leanca: banii. El si-a inchipuit probabil ca, daca steaua lui Traian Basescu apune, cea a lui Victor Ponta este in crestere. Si cum banii destinati sprijinirii Republicii Moldova se afla in ministerul condus de apropiatul premierului, Liviu Dragnea, nu strica sa se buna bine cu Ponta.

Cristian Campeanu nu ezita insa sa discute si greselile presedintelui Traian Basescu. Declaratia sa recenta, ca România a cheltuit de fapt mult mai multi bani pentru Republica Moldova decat se spune - si se reproseaza -, contine niste aduceri din condei. Basescu a facut referire la 500 de milioane de dolari sprijin pentru Chisinau. Or, din aceasta suma, României nu-i revin decat tot cele 100 de milioane celebre, din care a reusit sa deblocheze abia opt, plus nouă milioane pentru urmarile inundatiilor, dupa cum a demonstrat deja Cristian Ghinea, seful Centrul Român de Politici Europene. Raportul acestei organizatii, reaminteste Cristian Campeanu, facea si o propunere: restul de bani din ajutorul nerambursabil destinat Uniunii Europene sa fie trecut la Ministerul de Externe. Banii, explica articolul din România liberă, se afla si acum in custodia Ministerului Dezvoltarii. Nu fiindca ar avea vreo logica, ci fiindca acest minister a fost condus, inainte de guvernarea Ponta, de democrat-liberala Elena Udrea.

sursa: gandul.info, România liberă


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus