Timpul.md

Finanţe 28 Septembrie 2011 | 12:30

GAZUL se va scumpi cu 23,2%. „Moldovagaz” vrea mai mult

Consiliul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să adopte, în următoarele două zile, un proiect de scumpire a gazului natural cu 23,2%.

Decizia a fost luată ieri, în cadrul unei şedinţe publice. "După ce au analizat calculele prezentate de SA „Moldovagaz”, specialiştii agenţiei au considerat necesară majorarea tarifului actual cu 23,2%", se menţionează într-un comunicat de presă al ANRE. 

Directorul „Moldovagaz”, Alexandru Gusev, a spus că decizia de majorare a tarifului la gazele naturale cu 23,2% va fi atacată în judecată. Amintim că SA „Moldovagaz” a solicitat stabilirea, pentru trimestrul IV, a unui tarif mediu de 5922 de lei pentru mia de metri cubi - cu 28,76% mai mare decât tariful actual. Principalul motiv invocat de „Moldovagaz” pentru ajustarea tarifului este majorarea de către „Gazprom”, de la 1 octombrie, a preţului de livrare a gazelor naturale până la 400,47 de dolari pentru mia de metri cubi.

Noul tarif va intra în vigoare de pe 1 octombrie curent.

Alexandru Fala,
expert IDIS „Viitorul”
Această scumpire va afecta populaţia, dar este una justificată. Preţul de import s-a mărit şi era de aşteptat să se mărească şi cel pentru consumatorul final. Până în acest moment, „Moldovagaz” nu a reuşit să aducă argumente viabile care să demonstreze că pierderile normative pe care le prezintă sunt argumentate. Din acest motiv, ANRE a mărit cu 23,2%, şi nu cu 28,76%, precum se ceruse. Partea cea mai mare a preţului însă este determinată de tariful de achiziţie a gazelor. Fie se majorează tariful, fie este păstrat şi subvenţionat de stat. Dar acest lucru înseamnă că tot noi plătim.

Timpul.md (N.G.)

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus