Timpul.md

Externe 18 August 2011 | 22:05

Germania: Incendierile, prima treaptă spre terorism

Din ianuarie pînă-n august 2011 au fost incendiate la Berlin 157 de maşini. Numai miercuri noapte în cartierul occidental berlinez Charlottenburg au fost incendiate nouă maşini. Autorităţile cred că atentatele sunt comise de extremişti de stînga. Expertul pentru politică internă, social-democratul Dieter Wiefelspütz avertizează faţă de escaladarea violenţei şi califică seria incidentelor drept „o primă treaptă spre terorism“. Seria acestor incidente a început în urmă cu doi ani, atunci au fost incendiate 145 de autoturisme.

Seria incendierilor a continuat şi noaptea trecută. Potrivit autorităţilor după miezul nopţii au fost incendiate alte nouă maşini parcate pe străzi situate în cartierele vest-berlineze, Charlottenburg şi Tiergarten. Şefa guvernului federal, Angela Merkel a condamnat aceste atacuri.

Cine dă foc unor cărucioare de copii depuse în casa scărilor, periclitează viaţa unor oameni, a declarat Merkel la Wiesbaden, unde participă la festivititatea aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea Oficiului Federal pentru combaterea criminalităţii (Bundeskriminalamt, BKA). Guvernul german va sprijini poliţia în vederea stăvilirii acestor acţiuni, a adăugat Angela Merkel.

Sindicatul poliţiei a cerut acum intensificarea măsurilor în vederea depistării autorilor necunoscuţi. Şeful sindicatului poliţiei, Wendt, a declarat într-un interviu acordat ziarului „Bild“ că după depistarea făptaşilor justiţia ar trebui să pronunţe sentinţe exemplare. Acţiuni mai energice contra făptaşilor şi pedepse dure au cerut şi alţi reprezentanţi ai poliţiei cît şi unii politiceni germani.

Pe de altă parte, s-a precizat că numărul poliţiştilor din Berlin este prea mic. În consecinţă s-a cerut sprijin din partea poliţiilor din alte landuri federale care ar urma să fie delegaţi în capitală. Expertul pentru politică internă, social-democratul Dieter Wiefelspütz şi-a manifestat şi el îngrijorarea privind creşterea incendiilor nocturne. El a declarat presei că ceea ce se întîmplă la Berlin de la o vreme poate fi calificat drept „o primă treaptă spre terorism“.

Gruparea teroristă din anii 1970, auto-intitulată „Fracţiunea Armatei Roşii“ (RAF) şi-a început activitatea tot cu atentate incendiare. "Dacă astfel de infractori au impresia că nu vor fi prinşi sau că nu riscă o pedeapsă substanţială, atunci ei se simt animaţi să comită infracţiuni şi mai grave“, a declarat Wiefelspütz ziarului „Bild“.

Potrivit revistei „Der Spiegel“, atentatele au intrat în vizorul serviciului secret (Staatsschutz) care a început să facă investigaţii. Deşi nu se ştie nimic despre identitatea făptaşilor, se presupune că ar proveni din cercuri apropiate stîngii radicale.

Noaptea trecută s-au dublat patrulele de poliţie care întîmpină greutăţi în controlul reţelei de străzi ce totalizează 5400 km. Poliţia a promis o recompensă de 5000 de euro persoanei care va furniza o informaţie utilă referitoare la făptaşi.

În anii trecuţi au mai avut loc la Berlin asemenea atentate. Anul record fusese 2009, cînd au fost incendiate 145 de autoturisme. Experţii germani exclud o legătură directă între incidentele din Anglia şi cele din Berlin. Se crede că făptaşii sunt foarte tineri, fără ocupaţie şi social neintegraţi.  

Sursa: Rfi.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus