Timpul.md

Cultură 20 Iulie 2010 | 18:09

Gheorghe Cojocaru noul director al Institutului de Istorie

Preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova, Gheorghe Cojocaru, a fost ales astăzi directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe. Alegerea noului director a încheiat astfel epopee interimatelor la acest institut care durează de mai mulţi ani. 

Alături de Cojocaru, funcţia a fost disputată şi de prof. univ. Anatol Petrencu, care este şi vicepreşedintele Mişcării „Acţiunea Europeană”. După ce la 9 iulie colectivul, cu majoritatea de voturi, a optat pentru Cojocaru, astăzi Secţia socio-umanistă a AŞM a confirmat acest vot consultativ. Dr. conf. univ. Gheorghe Cojocaru a acumulat 18 voturi, iar dr. prof. univ. Anatol Petrencu 10 voturi. Procedura de alegere a directului Institutului se va încheia cu confirmarea acestui rezultat (un act formal) de către Asambleea Generală a AŞM.

Precizăm că Institutul de Istorie este condus de interimari din 2006, când la conducerea a fost adus Alexandru Burian. După el au urmat Ion Jarcuţchii, Sergiu Musteaţi şi din nou Ion Jarcuţchii.

În aceeaşi şedinţă a Secţiei socio-umaniste, Aurelian Dănilă a fost ales noul director al Institutului Patrimoniului Cultural. Contracandidatul său Valeriu Cavruc, fostul director al aceste instituţii, a acumulat cu un vot mai puţin, 15 voturi contra la 14. Aurelian Dănilă a fost anterior viceministru al Culturii, viceministru de Externe, director la Teatrul Naţional de Operă şi Balet şi preşedinte al Uniunii Teatrale din Moldova.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus