Atitudini

Ghimpu a furnizat faza saptamnii

Prestatia celor trei lideri ai AIE (zic trei pentru ca al patrulea, Urecheanu, a intrat intr-un con de umbra) dupa primele doua luni de guvernare lasa o impresie pozitiva. Filat s-a confundat relativ repede cu noua postura, el apare ca un premier activ, mobil, serios. Singura obiectie pe care i-as face-o e legata de o preocupare poate excesiva pentru imagine. Nu e zi sa nu apara un interviu cu premierul in vreun ziar, la vreo televiziune, de acasa ori din strainatate. Poate ca, totusi, aparitiile ar trebui dozate?..

Nici dl Marian Lupu nu ne da motive vadite de iritare. Nu este ostentativ cu pretentia de a fi sef de stat, asteapta rabdator, nu cere, ci negociaza, dialogheaza, se deplaseaza si ramane mereu ferm atunci cand trebuie sa-si reafirme atasamentul fata de AIE. Aproape nu ai ce-i reprosa, cu exceptia, poate, a discursului sau mereu inzorzonat. Cand vorbeste in rusa, este mai sobru si mai explicit, cum trece la romana, incepe sa-si impodobeasca discursul. Stiu ca stilul acesta gadila urechea unor alegatoare care nu au de unde sa stie ca romana lui e usor artificiala, din ea nelipsind gafe elementare si calchieri din rusa adesea flagrante… Data viitoare promit sa aduc si exemple.

Cel care a ajuns sa ne uimeasca – si in bine, si in rau – este dl Ghimpu. Desi, toata lumea a cam stiut la ce sa se astepte de la Domnia Sa dupa prestatia din Consiliul municipal si din campania electorala… Cu toata aversiunea sa fata de Putere si fata de birocrati, pe care si-o etala pana nu demult, vedem acum ca poate fi un bun birocrat. Se simte firesc in prezidiul Parlamentului, in fata a 48 de deputati comunisti care il urasc, dar si a codrului de microfoane ale presei. Si tot ca un bun birocrat stie sa-i bage pe ai sai in locuri strategice. Intr-un cuvant, dl Ghimpu face mai putine gafe decat ne asteptam si reuseste mai multe ispravi bune, decat – iarasi – ne asteptam. Iar vocatia sa de a da lovituri de imagine o concureaza serios pe cea a lui Voronin. Mi s-a parut un spectacol mediatic de toata frumusetea vizita sa, impreuna cu o armata de jurnalisti, la vila prezidentiala de la Condrita. Ce umilinta mai mare pentru Voronin decat aceea de a aparea ca un „hot de gaini”?! Pe bune, a fost faza saptamanii!

***

De ce Todercan si Raileanu sunt irecuperabili si trebuie maturati prin orice mijloace? Pentru ca, oricat s-ar opinti ei sa mimeze echidistanta si obiectivitate, asa cum se intampla in ultimele saptamani la „Mesager”, iubirea de comunisti razbate peste tot. O sa va dau exemplul teribil de explicit al doua reportaje spicuite din „Mesagerul” de miercuri, 4 noiembrie. In ambele este vorba despre conferinte de presa – a PCRM, intr-un caz, si a Asociatiei Istoricilor in altul. La prima, Edic Musuc, impreuna cu sexoasa ex-ministra Violeta Ivanov, ne amenintau cu pericolele ecologice majore (de cand Musuc e ecolog?) pe care le comporta intentia Primariei Chisinau de a construi o uzina de prelucrare a deseurilor. In mod normal, dupa ce a prezentat acest punct de vedere care, probabil, nu e lipsit de ratiune, jurnalista ar fi trebuit sa solicite opinia unui reprezentant al primariei si a unui expert independent. Ce a facut, de fapt, subalterna Adelei? A spus cu cuvintele ei ce i-a spus viceprimarul Cotet.

Asociatia Istoricilor a sustinut in conferinta sa de presa teza ca manualele de istorie trebuie revazute. Iarasi, asteptam ca jurnalista sa solicite opinia unui expert independent si, poate, a Opozitiei, desi ultima nu era obligatorie, intrucat e vorba, totusi, de un subiect de educatie. Ce face Adela? De data aceasta, ea nu mai lasa jurnalista sa spuna cu cuvintele ei, ci ne umple ecranul cu moaca patrata si iubita a lui Stepaniuc, care combate asiduu punctul de vedere al Asociatiei Istoricilor. Dupa care jurnalista, asa cum ar fi trebuit sa procedeze in ambele cazuri, a solicitat opinia unui expert, numai ca acesta, in loc sa fie independent, era Nazaria… Iata de ce am ajuns sa cred ca orice mijloc, oricat de brutal, este potrivit pentru a scapa de raia de la M 1.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *