Cultură

Glebus Sainciuc la 90 de ani, cu mantie, lauri si multe-multe flori

Marti, 21 iulie, la Centrul Expozitional „Constantin Brancusi” din capitala a fost vernisata expozitia personala a artistului plastic Glebus Sainciuc. Pe 19 iulie, maestrul a implinit venerabila varsta de 90 de ani. Amintim ca, in aceeasi zi, la Academia de Stiinte a Moldovei a avut loc ceremonia de inmanare a titlului de doctor honoris causa omagiatului, titlu conferit maestrului de catre Consiliul suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica a ASM, prin hotararea sa din 30 aprilie curent.

Sala Mare de expozitii a CE „C. Brancusi” s-a dovedit a fi prea mica pentru numerosii oaspeti si admiratori ai omagiatului din diferite generatii, care au stat cateva ore in sir ca sa-i inmaneze cate un buchet de flori si sa-i solicite cate un autograf. Intr-o atmosfera emotionanta, acestia i-au cantat in cor lui si sotiei sale, renumita pictorita Valentina Rusu-Ciobanu, „Multi ani traiasca!”.Expozitia cuprinde peste o suta de lucrari de pictura, grafica si masti, realizate de el de-a lungul anilor cu multa originalitate si umor subtil. Luciano Pavarotti, Ion Druta, Grigore Vieru, Aureliu Busuioc, Serafim Saka, Dumitru Matcovschi, Maria Biesu, Eugen Coseriu, Nicolae Sulac sunt doar cateva dintre mastile din papier mache ale unor mari personalitati, care pot fi admirate in cadrul acestei expozitii.  La vernisaj, moderatorul manifestarii, directorul Centrului Expozitional „Constantin Brancusi”, Tudor Braga, a fost destul de succint, afirmand ca „tot ce se poate spune despre Glebus Sainciuc este aceasta expozitie”.

La randul sau, primarul municipiului Chisinau a marturisit urmatoarele: „De mic copil, admir creatia lui Glebus Sainciuc, iar anul trecut am avut ocazia sa fiu in atelierul maestrului, unde am avut parte si de un spectacol cu masti. Glebus Sainciuc este tanar prin gandire, spirit, privire si actiune. Putini artisti i-ar putea depasi talentul. Sa ne vedem cu bine la centenarul maestrului!”.

„Sarbatorim un om iesit din comun. Maestrul si consoarta sa, Valentina Rusu-Ciobanu, au debutat in 1965 la Teatrul „Luceafarul” in spectacolul „Cortina ramane deschisa”, unde au pregatit mastile si decorul. „Dinastia Sainciuc este unica de felul sau in Basarabia culturala. Ajuns la aceasta varsta, Glebus Sainciuc stie ca viata este inainte”, a mentionat in cadrul manifestarii, ex-ministrul Culturi, regizorul Ion Ungureanu.

Cuvinte de omagiu i-au mai adresat sarbatoritului presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, acad. Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, Ghenadie Jalba, vicepresedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, Mariana Slapac, ministrul Culturii, Mihail Barbulat, scriitorul Iulian Filip s.a. Tot aici, elevii Scolii de arta „Waldorf” din clasa profesorului Mihai Seremet au prezentat o sceneta cu masti. Nascut la 19 iulie 1919 in Chisinau, maestrul Glebus Sainciuc face parte din generatia pictorilor consacrati, care, inca la finele anilor `50 – inceputul anilor `60, a renuntat la principiile realismului socialist, alaturi de Mihai Grecu, Valentina Rusu-Ciobanu, Igor Vieru, Ada Zevin si Eleonora Romanescu.

Expozitia sa aniversara poate fi vizitata pana pe 9 august curent.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *