Carte

Grigore Munteanu: „Vrem să schimbăm aspectul de închisoare al liceului nostru”

A absolvit Şcoala medie nr. 1 din oraşul Floreşti (1970) şi Facultatea de Filologie a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău (1974). A lucrat în calitate de profesor, apoi de metodist, şef adjunct şi şef al Direcţiei raionale de învăţământ Ialoveni. Din 1998 este director al Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din capitală.

 Pe 21 noiembrie, de ziua Sfinţilor Mihail şi Gavriil, este hramul Liceului Teoretic „M. Sadoveanu”, prilej bun pentru a discuta cu directorul acestuia, Grigore Munteanu, despre succesele obţinute, dar şi despre problemele instituţiei. În cadrul liceului activează 78 de profesori cu diferite grade didactice. Sigur, există şi profesori fără grade didactice, ei fiind tineri specialişti angajaţi în 2010-2011, majoritatea – profesori de limbile engleză şi franceză. Aici învaţă 950 de elevi în 39 de clase complete.

„Participăm la toate olimpiadele organizate în municipiul Chişinău. Avem şi două colective-model: Ansamblul etnofolcloric „Moştenitorii”, condus de Valeriu Chiperi, şi taraful în frunte cu Dan Vizitiu. Ambele formaţii sunt laureate ale mai multor concursuri naţionale şi internaţionale”, ne informează Grigore Munteanu.

Cu doi ani în urmă, prin intermediul ziarului TIMPUL, directorul a făcut un apel către toate liceele din R. Moldova care poartă numele marelui patriarh al literaturii române Mihail Sadoveanu şi le-a invitat la o colaborare, să conlucreze spre binele comun. „Din păcate, n-a reacţionat nimeni. În schimb, avem relaţii cu o şcoală română din Moscova şi cu Liceul Teoretic din Şimleul Silvaniei, România”, ne-a spus el. Potrivit lui, anul 2011 a fost unul benefic pentru instituţie. Astfel, graţie sprijinului acordat de Direcţia construcţii capitale a Primăriei municipiului Chişinău, a fost acoperit cu ţiglă metalică acoperişul blocului principal al liceului. De asemenea, cu ajutorul Asociaţiei părinţilor elevilor, a fost reparat capital acoperişul, dar şi sala de sport a clădirii în care studiază clasele primare. „Avem, însă, un gard din panouri mari de beton dinspre strada Andrei Doga, care conferă instituţiei un aspect de închisoare. Vrem să construim un gard nou, că acesta nu ne face cinste. Tot cu ajutorul Asociaţiei părinţilor, am procurat un gard de metal în valoare de 65 de mii de lei, pe care îl vom instala în curând”, ne relatează conducătorul instituţiei.

La Liceul „M. Sadoveanu” sunt organizate diverse întâlniri cu scriitorii. Aici au fost în vizită regretaţii Grigore Vieru şi Aurel Scobioală, iar mai recent – poeţii Ion Hadârcă, Nicolae Dabija, Anatol Ciocanu, Ion Vieru. De fiecare dată, ei vin însoţiţi de acad. Mihai Cimpoi. La propunerea lui, acum, când s-au împlinit 50 de ani de la dispariţia fizică a lui Mihail Sadoveanu, la liceu va fi instalată o placă comemorativă. Ea va fi adusă de Victor Crăciun, preşedintele Ligii culturale a românilor de pretutindeni.

În plan educaţional, domnul director este bucuros că, de curând, ministerul de resort a reintrodus examenul la Istorie în cadrul ciclului gimnazial şi cel liceal. Totodată, el consideră că ministerul trebuie să introducă la absolvire unul-două examene orale. De asemenea, el crede că trebuie să se revină, ca pe timpuri, la trei cicluri de învăţământ: primar, gimnazial şi liceal.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *