Timpul.md

Social 9 Aprilie 2013 | 06:49

Grigore, rusofon, 20 de ani: „Limba rusă trebuie să rămână o limbă de comunicare interetnică în RM”

Dacă sintagma din articolul 13 al Constituţiei RM „limba moldovenească” va fi echivalată cu cea de „limba română”, va duce acest lucru la tensionarea relațiilor interetnice?

La această întrebare am solicitat opinia trecătorilor, inclusiv a reprezentanților minorității ruse.
Emilian, 74 de aniDesigur, deoarece este complicat ca, după mulți ani, vorbitorii de rusă să învețe limba română. În afară de aceasta, mulți bătrâni nu cunosc limba română, nici eu nu o vorbesc bine. Cu toate acestea, nu prea cred că modificarea limbii în Constituție va duce la tensionarea relațiilor între vorbitorii de română și rusă. Pur și simplu, populația trebuie educată. E foarte bine să știi limba română și să o vorbești corect.

Mariana, 39 de aniEste normal ca să se clarifice odată și pentru totdeauna că vorbim limba română. Așa cum nu există limba britanică, nu există nici limba moldovenească. Nu va fi niciun conflict, poate că în sfârșit moldovenii vor studia mai aprofundat limba română.

Tamara, 62 de aniCred că nu, deoarece oamenii și-au construit deja o relație de prietenie, iar acest lucru este cel mai important. Bătrânilor le este mai greu, în timp ce toți tinerii vorbitori de limba rusă învață deja limba română la școală.

Eugen, 38 de aniProbabil că nu, deoarece consider că așa este corect. Limba este doar una și anume limba română, nici într-un caz moldoveneasca. Limba rusă trebuie să o vorbească rușii.

Anastasia, 30 de aniEste posibil, nu exclud acest lucru. În opinia mea, nu ar trebui modificată limba, trăim în R. Moldova, în timp ce România este o altă țară. Locuim în țări diferite, suntem de naționalități diferite, nici Constituția nu este la fel.

Grigore, 20 de aniNu cred că ar fi corect dacă limba va fi modificată, pentru că trăim în R. Moldova, oficial ar trebui să vorbim limba moldovenească. Dacă totuși se va recurge la această modificare, atunci vorbitorii de limba rusă se vor confrunta cu o serie de probleme. De asemenea, vor apărea conflicte interetnice chiar și în transportul public. Cred că cea mai eficientă abordare ar fi dacă rusa va rămâne o limbă de comunicare interetnică.

Ludmila, 27 de aniCred că vorbitorii de limbă română ar trebui să fie mai fermi și să susțină ideea schimbării. Sigur că va duce la neînțelegeri, dar orice schimbare până la urmă duce la niște conflicte. Problema este că vom face față acestei schimbări sau nu.

Victor, 71 de aniNu trebuie modificat nimic, pentru că oamenii s-au obișnuit deja. Nu are niciun sens această modificare. Deși pe mine nu mă deranjează, fie limba moldovenească, fie limba română, e una și aceeași pentru mine.

Ion, 55 de aniConsider că limba ar trebui să fie româna. Nu cred că acest lucru va isca conflicte.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus