Timpul.md

Actualitate 25 Iulie 2018 | 14:04

Guvernul a avizat mai multe iniţiative legislative în domeniul energetic

Cabinetul de miniștri a avizat mai multe inițiative legislative care au drept scop crearea cadrului juridic necesar îndeplinirii de către operatorii de sistem a obligațiilor ce le revin în legătură cu exploatarea, întreținerea, reabilitare și modernizarea rețelelor electrice și a celor de gaze naturale, transmite IPN.

„Prin modificările aduse la legile cu privire la energia electrică și cu privire la gazele naturale, operatorii de sistem se obligă să încheie cu proprietarii terenurilor sau bunurilor afectate de exercitarea drepturilor de folosință și de servitute un contract-cadru, care urmează să stabilească drepturile și obligațiile operatorului de sistem și ale proprietarului terenului sau bunului”, a explicat ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici.

Modificările propuse au drept scop asigurarea recuperării prejudiciilor cauzate proprietarilor de terenuri, bunuri, în urma lucrărilor desfășurate de către operatorii de sistem şi, respectiv, includerea obligațiunii încheierii contractelor de folosință a terenului la solicitarea operatorului de sistem în toate cazurile, în scopul excluderii neînțelegerilor dintre proprietari și întreprinderile de energie electrică.

Tot în ședința de astăzi, Guvernul a dat aviz pozitiv inițiativei de modificare a Legii privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes național de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău, în vederea facilitării procesului de construcție a conductei.

Totodată, inițiativa legislativă prevede recunoașterea automată pe teritoriul Republicii Moldova a studiilor, calificărilor și atestărilor obținute în spațiul Uniunii Europene a specialiștilor care vor fi implicați în executarea lucrărilor de construcție a gazoductului Ungheni – Chișinău. De asemenea, documentul prevede recunoașterea actelor permisive, necesare executării lucrărilor de construcție și/sau de reconstrucție a conductei, eliberate de către organele statelor membre ale UE.

Sursa: ipn.md
Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus