Timpul.md

Actualitate 3 Octombrie 2013 | 16:05

Guvernul a luat decizia de capitalizare a BEM, ca urmare a deciziei Parlament, votata inclusiv de deputatii comunisti

Guvernul a adoptat decizia privind Banca de Economii luând în considerare recomandările comisiei parlamentare de anchetă, (condusă de comunişti), votată inclusiv de deputaţii comunişti, au declarat în cadrul audierilor parlamentare ministrul şi viceministrul finanţelor Anatol Arapu şi, respectiv, Victor Barbăneagră.

Comisia parlamentară a propus trei variante de depăşire a situaţiei financiare a BEM: Naţionalizarea Băncii de Economii a Moldovei; Cedarea pachetului de control al băncii către un investitor privat, cu păstrarea de către stat a pachetului de blocaj (o treime din numărul total de acţiuni.
Majorarea capitalului statutar al debitorilor Băncii de Economii (din rândurile întreprinderilor de stat) care au la această bancă credite neperformante, cu scopul rambursării acestor credite.

Concluziile şi recomandările Comisiei parlamentare au fost acceptate unanim de către parlamentari, inclusiv de parlamentarii comunişti, a precizat Arapu.

Parlamentul a cerut Guvernului ca în decurs de 60 de zile să aleagă o variantă în vederea atragerii investiţiilor în mărime de 1 mlrd. lei.

Comisia interministerială specială (în competenţa căreia se află astfel de hotărîri) a decis selectarea celei de-a doua variante. Guvernul a pus-o în practică în decursul a 60 de zile, în conformitate cu Hotărîrea Parlamentului respectiuvă, potrivit reprezentanţilor guvernului.

Potrivit lui Arapu, soluţia adoptată de guvern a fost cea mai indicată, iar celelate două ar fi fost ilegale şi ar fi necesitat surse enorme de la buget, în plus, nu exista garanţia că ar fi contribuit la resuscitarea băncii.
 
TIMPUL.MD

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus