Actualitate

Haiti sub darmaturi

Un seism violent, cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, s-a produs, in dupa-amiaza zilei de ieri (ora locala 16:23), in Haiti, cea mai saraca tara de pe continentul american. Cutremurul a avut loc in regiunea capitalei Port-au-Prince, fiind urmat de doua replici puternice cu magnitudine de peste 5 grade.

Pana la moment, nu este cunoscut numarul oamenilor care au avut de suferit, dar se stie ca sute de persoane sunt date disparute, inclusiv oficiali.

Urmarile cutremurului

Potrivit presei internationale, Palatul National, care adaposteste sediul Presedintiei din Haiti, precum si numeroase alte cladiri publice din capitala haitiana s-au prabusit. Retelele telefonice au cazut si ele, iar televiziunile si unele posturi de radio nu au inceput sa emita nici dupa cateva ore de la tragedie. Cele care mai functioneaza, nu transmit informatii, ci apeluri de urgenta si cereri de ajutor.

Un jurnalist de la canalul Haitipal sustine ca printre cladirile prabusite se numara cele ale Ministerului de Finante, Ministerului Lucrarilor Publice, Ministerului Comunicatiilor si Culturii, Palatului de Justitie si a Scolii Normale Superioare. Si cladirea care adapostea misiunea ONU in Haiti a fost in mare parte distrusa in urma seismului, informeaza AFP.

Inaugurata in 2004, reprezentanta Natiunilor Unite in insula are in jur de 11.000 de angajati, dintre care 7000 sunt soldati si 2000 – membri ai politiei. Puternicul cutremur din aceasta noapte a paralizat intreaga retea de comunicatii a insulei. Surse din cadrul sediului central al ONU de la New York anuntasera in prealabil ca aveau probleme in a stabili contactul cu sediul misiunii haitiene.

Panica printre oameni

Deocamdata nu exista un bilant al victimelor, dar, potrivit CNN, pierderile umane sunt semnificative. Sute de oameni sunt disparuti, iar dintre daramaturi se aud strigate de ajutor. Vehiculele politiei, ale misiunii ONU si Crucii Rosii isi croiesc cu greu drum printre daramaturi ca sa ajunga la raniti.
Cutremurul s-a produs la o adancime relativ mica, de 10 kilometri, iar epicentrul a fost localizat la 15 kilometri de capitala. Seismul a durat mai mult de un minut si a fost atat de violent, incat masinile au saltat efectiv pe sosea. Zguduirile s-au simtit pana la Guantanamo si in alte parti din Cuba.
Insula are o populatie de 9 milioane de locuitori, dintre care peste doua milioane locuiesc la Port-au-Prince si in imprejurimi. Aproximativ 70% dintre haitieni traiesc cu mai putin de doi dolari pe zi.

Mai multe tari si-au anuntat deja intentia de a acorda ajutoare si a participa la misiunile de salvare din Haiti, printre care SUA, Canada si Franta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *