Actualitate

IDIS Viitorul: S-a redus numărul moldovenilor care primesc salarii în plic

Potrivit studiului citat, numărul persoanelor care primesc întreg salariu oficial a crescut comparativ cu anul trecut, de la 75,1% la 78,7%. În valoare absolută numărul persoanelor care sunt angajate oficial, dar primesc o parte salariul în plic pe parcursul unui an de zile a scăzut de la 71 mii persoane în 2017 la 40 mii peroane în 2018.

Cercetarea mai arată că, dintre cei care primesc tot salariul oficial, majoritatea sunt femei care muncesc în orașe și au între 30 și 59 de ani. Altfel spus, profilul angajatului plătit cu bani în plic este următorul – tânăr de la sat, cu studii și venituri scăzute.
Sondajul a fost realizat de CBS Axa, la comanda IDIS Viitorul, pe un eșantion de 1042 de persoane de peste 18 ani, în perioada 29 iunie – 9 iulie. Marja de eroare este de +/- 2,8%.

Diminuarea fenomenului salarizării în plic este şi unul din obiectivele cuprinse în reforma fiscală, anunţată astăzi de Coaliţia de guvernământ. Potrivit acesteia, toţi angajaţii vor avea de plătit o cotă unică a impozitului pe venit, iar acesta va fi micşorat de la 18 la sută până la 12 la sută.
De asemenea, va scădea cu cinci la sută şi contribuţia angajatorilor la bugetul asigurărilor sociale. Totodată, scutirea personală anuală va fi majorată de la aproximativ 11 300 de lei până la 24 de mii de lei.
 
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *