Politică

In atentia Procuraturii Generale: PCRM a folosit bani ilegali in campaniile electorale din 2009

Partidul Comunistilor a folosit bani ilegali in cele doua campanii electorale din anul trecut. Mai multi zisi donatori ai PCRM din raioane sustin ca nu au dat bani si nici n-au semnat in dispozitiile de plata ce sunt incluse in dosarul financiar al comunistilor de la Comisia Electorala Centrala (CEC).

In urma publicarii articolului „Filantropia anului si filantropii ei. Cine a finantat cele doua campanii ale comunistilor?” a mai multor liste cu donatori din raioane -, zeci de oameni ce s-au regasit in acestea ne-au sunat la redactie si ne-au spus ca semnaturile le-au fost falsificate si ca nu e adevarat ca ei se numara printre donatorii PCRM.

Scandal cu liste la Orhei

Cel mai mare scandal s-a produs la Orhei, unde redactia ziarului raional „Plaiul Orheian” a preluat articolul din TIMPUL si listele care vizau finantatorii din acest raion. In scurt timp, un grup de functionari raionali s-au dus la redactie sa ceara dezmintirea informatiilor. Simion Babin, seful Directiei agricultura, a telefonat si la TIMPUL sa ne spuna ca cel putin in cazul a 10-12 persoane datele au fost preluate fara acordul lor, iar semnaturile le-au fost falsificate. „Vrem sa aflam cine ne-a inscris in aceste liste si sa-i dam in judecata. Sa ne scoata din mizeria asta, pentru ca nu am dat niciun ban. Cineva a spalat bani, iar noi trebuie sa tragem cu obrazul. Am intrat in istorie si tot raionul rade de noi”, a afirmat revoltat Babin care, potrivit dosarului de la CEC, a donat PCRM 20.000 de lei. In plus, el spune ca multi dintre orheienii din liste nu mai sunt in partid sau nu mai sustin de mult PCRM. Gheorghe Condur, un alt finantator fictiv, specialist principal la Directia agricultura, a declarat ca n-a semnat si nici n-a dat acesti bani, nici in prima, nici in a doua campanie.

„Niciuna dintre semnaturi nu este a mea. Dupa prima campanie am plecat cu Lupu la PD”, spune el. Vasile Roman, redactor-sef de la „Plaiul Orheian”, ne-a spus ca, pana la urma, a acceptat sa publice o declaratie semnata de cinci persoane – Gheorghe Condur, Simion Babin, Vasile Varlan, Ghenadie Cretu si Maria Cogalnicean – prin care anunta ca „le-au fost falsificate semnaturile si functiile”. O alta „finantatoare”, Iulia Sandu, a spus ca nu mai e membra de partid de jumatate de an. Ea a lasat o declaratie la redactie prin care precizeaza ca „cel care a semnat in locul ei trebuie sa raspunda cu judecata”. Potrivit lui Roman, in urma scandalului listelor la Orhei, mai multi comunisti au parasit randurile formatiunii, printre ei figurand si „decanii de varsta” ai partidului la nivel raional.

Santajati ca sa semneze

Precizam ca toate listele cu finantatori provenite din Orhei sunt falsificate. In acest context, nu mai are rost sa spunem ca un mecanic la Orhei a facut donatii de 20 mii lei, iar profesorii de gimnazii si sefii de case de cultura isi permit sa sustina partidul favorit cu cate zece mii lei. In cele doua campanii, de la Orhei au fost transferate pe contul partidului (gestionat de „FinComBank”, care apartine familiei Voronin) sase „dispozitii de incasare”, in suma totala de 1,041 mln. lei.

Si in alte raioane functionarii „filantropi” vorbesc despre semnaturi falsificate si includerea in liste fara permisiunea lor. Veaceslav Palii, directorul Spitalului raional Soldanesti, care ar fi donat 15.000 de lei, spune ca a aflat din presa ca a dat bani PCRM. „Au avut bani si trebuia sa le imparta pe la toti cate putin, ca sa nu bata la ochi”, spune acesta. Un alt sef de spital, Vasile Malcoci de la Sangerei, ne-a sunat sa ne asigure ca totul a fost o butaforie. „Nimeni nu a dat niciun banut. In liste erau scrise sumele, iar pe noi, functionarii raionali, ne-au santajat sa semnam, altfel ne alunga de la serviciu. Nu stiu de unde au luat banii”, povesteste Malcoci.

CEC n-a vazut semnaturile false

Amintim ca, la 22 decembrie 2009, TIMPUL a scris ca mai multi padurari, sefi de spitale raionale, angajati ai inspectoratelor fiscale, ai caselor teritoriale de asigurari in medicina si ai celor de asigurari sociale, primari, sefi de posta si de la oficii ale „Moldtelecom”, precum si sefi de centre militare raionale si chiar un comisar raional de politie, plus o droaie de angajati ai consiliilor raionale, functionari de la guvern, presedintie si ministere, au sprijinit cu bani – de voie sau de nevoie – fostul partid de guvernamant in cele doua campanii electorale din anul 2009.

Desi Comisia Electorala Centrala i-a tinut mult timp in secret pe cei care au finantat campaniile PCRM, TIMPUL a consultat dosarul financiar de aici si a constatat ca autoritatea electorala a trecut peste semnaturile falsificate si nu a finisat centralizarea datelor contabile. Veniturile totale ale PCRM in campania pentru alegerile din 5 aprilie au constituit 6.769.186,6 lei, dintre care 50% au ajuns in cont sub forma de „dispozitii de incasare” din teritoriu, 1,5 mln. lei au fost donati de SRL „Elat-Profit”, 1 mln. lei – de SRL „ITS Grup” si 803.863 lei – de PCRM. La alegerile anticipate din 29 iulie, veniturile totale constituiau 3.892.324 lei, dintre care 94,38% sunt sub forma de „dispozitii de incasare” din teritoriu, 120 mii de lei de la PCRM si cate 50 de mii de la SRL „Elemag” si SRL „Tehnodiada”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *