Ultima oră

În China anului 2009 au avut loc peste 1700 de execuţiile publice

Conform raportului anul trecut nu mai puţin de 714 persoane din 17 ţări au fost executate, printre care se numără Irak, Iran, Arabia Saudită şi Statele Unite. Metodele de execuţie pe larg folosite sunt: decapitarea, electrocutarea, spânzurarea, arderea şi execuţia prin administrarea unei injecţii letale.

Amnesty afirma în raportul său de anul trecut că China a executat cel puţin 1718 de persoane, aproape trei sferturi din 2390 de execuţii la nivel mondial în 2008.

Iranul a condamnat 388 de oameni la moarte anul trecut, potrivit ultimului raport Amnesty, aproximativ o treime din execuţii fiind înregistrate în cele şapte săptămâni de proteste care au urmat alegerile prezidenţiale din iunie.

Amnesty International arată ca 2009 este primul an din istorie în care nu au fost înregistrate execuţii pe Bătrânul Continent. Belorus este singura ţară europeană care mai permite execuţiile umane, fosta republica sovietica executând doi infractori în urmă cu doar două săptămâni. În S.U.A. au fost executaţi 52 de infractori în 2009, dintre care 24 de execuţii au avut loc doar în statul Texas.

În plus faţă de China, alte şapte ţări din Asia s-au raportat că au efectuat un total de 26 de execuţii în anul trecut – Bangladesh, Japonia, Coreea de Nord, Malaezia, Singapore, Thailanda şi Vietnam. Totodată în India, Pakistan, Afganistan şi Indonezia nu a avut execuţii.

Botswana şi Sudan, au fost singurele ţări din Africa sub-sahariană în care în 2009 au avut loc execuţii ale criminalilor, iar Burundi şi Togo au abolit pedeapsa cu moartea în 2009, alăturându-se altor 95 de tari care au interzis pedeapsa capitală.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *