Ultima oră

In dialog cu cititorii nostri: Valeriu Zubco, procurorul general al RM

Intrebare: Dle procuror, ne-am convins nu o data ca, mai ales in ultimii opt ani, Procuratura a fost un instrument politic, de santaj si persecutie a celor ce nu conveneau Puterii. Ce garantii dati ca veti pune capat acestei practici? (Livia)

Raspuns: Nu pot sa raspund pentru ce au facut sau nu au facut predecesorii mei. Legea prevede in mod expres ca Procuratura nu poate fi un instrument politic in mainile guvernarii, oricare ar fi aceasta. Este o institutie autonoma si Puterea poate interveni doar in chestiuni ce tin de desemnarea procurorului general, de stabilirea componentei nominale a Colegiului Procuraturii sau de structura ei. In rest, legea e cea care trebuie sa-si spuna cuvantul si tocmai de aceea va asigur ca Procuratura nu va mai fi un organ care sa primeasca si sa indeplineasca indicatii politice.

I.: Totusi, de cand sunteti in functie, ati avut vreo solicitare de acest gen? (Livia)

R.: Nu, dar am avut foarte multe interpelari si intrebari din partea deputatilor din Parlament, inclusiv solicitarea ca procurorul general sa vina sa dea anumite explicatii in sedinta Legislativului. Le-am raspuns, facand referire la Legea privind regulamentul Parlamentului, ca reprezentantii puterii judecatoresti nu raspund la intrebari in plen. Insa raspund la toate intrebarile si interpelarile adresate in scris.

I.: RM a pierdut peste o suta de dosare la CEDO, sute de persoane nevinovate au avut de suferit, din banii contribuabililor onesti se achita sume enorme pentru plata penalitatilor impuse Guvernului RM din cauza prestatiei precare a unor procurori sau ofiteri de urmarire penala care au indeplinit orbeste indicatii ilegale. Ce se intreprinde/se va intreprinde fata de cei care au admis/comis ilegalitatile constatate de catre instantele nationale si internationala din lipsa de profesionalism ori, mai grav, cu buna stiinta? Poate unii mizeaza pe scurgerea lenta a termenelor de prescriptie? (Vladimir Sarban, pretorul sectorului Centru, mun. Chisinau)

R.: Vom inainta actiuni de regres in conditiile Legii cu privire la Agentul guvernamental si a altor acte normative . Daca se va constata ca persoanele in cauza au comis acele ilegalitati cu rea-vointa si intentie, vom avea toate motivele sa pornim o actiune penala. Dar toate actiunile se vor face conform legii.

I.: Prezumtia nevinovatiei este un principiu universal in justitie. Cine si cand va raspunde pentru arestarea nelegitima a dlor Sarban, Becciev, Stati, Mocanu si multi altii? (Pavel Palii)

R.: Vor raspunde cei care se vor dovedi vinovati. Si acest lucru se va intampla cat de curand. Am mai spus, nu suntem un organ de contracarare. Dar, in cazul in care se va demonstra ca exista o componenta de infractiune, nu conteaza cine e omul si ce functie ocupa – procuror, judecator, politist. El va fi deferit justitiei.

I: Care sunt criteriile de selectare a cetatenilor in privinta carora Procuratura isi cere scuze pentru faradelegile comise – posturile ce le ocupa (S. Urecheanu, I. Plesca), banii (G. Stati), apropierea de Moscova (V. Pasat)? Ce sanse, in acest caz, au oamenii simpli care nu-si pot gasi dreptatea? (Politicianul Nicolae Andronic)

R.: ?in sa va asigur ca nu exista niciun criteriu. In cazul in care dl Andronic va fi achitat de instanta de judecata, va fi respectata aceeasi procedura de a ne cere scuze conform legislatiei in vigoare pentru erorile comise in cadrul urmaririi penale.

I.: La 9 noiembrie, procurorul I. Popa, care a instrumentat toate cazurile politice la comanda lui V. Voronin si V. Gurbulea, a cerut pentru politicianul N. Andronic sapte ani de puscarie. Doua zile mai tarziu judecata l-a achitat. Procuratura este un organ cu supunere bine determinata si Popa trebuia sa obtina si acordul dvs. Numai nu spuneti ca nu e asa, deoarece si acesta este un dosar de rasunet, in care lipseste vreun document ce ar confirma ca Andronic si-a pus semnatura. O sa va adresati cu apel asupra sentintei de achitare, tinand cont si de faptul ca Popa inca din 2006
cauta materiale compromitatoare pe Andronic? (Politicianul Nicolae Andronic)

R.: Sa fie foarte clar: nu conteaza daca e vorba de Popa sau de alt procuror. El este reprezentatul statului in proces. Dreptul de decizie ii apartine conform legii. Nu poate fiecare procuror, cand pleaca in instanta, sa ceara acordul procurorului general. Ce sa cer eu in proces? Ar insemna IMIXTIUNE si revenirea la practicile vechi. Daca instanta l-a achitat pe dl Andronic, putem sa ne bucuram – inseamna ca in RM se face dreptate.

I.: Vreau sa stiu daca s-a mai intreprins ceva pe cazul fiului meu. (Victor Boboc, tatal lui Valeriu Boboc)

R.: Sigur ca da, se lucreaza mult pe acest caz. Cazul fiului dvs. e inclus in acelasi dosar, pornit in privinta Brigazii de politie cu destinatie speciala „Fulger” din cadrul MAI. Mai mult, noi am satisfacut demersul avocatului care va reprezinta, fiind creat un grup de procurori care investigheaza direct cazul. Asteptam opinia separata a expertului international ca sa fie finalizata expertiza in comisie pe marginea constatarii motivelor decesului lui Valeriu Boboc. In rest, din pacate, sunt chestii pe care nu vi le pot spune la telefon.

I.: SRL „Nalp Comert” a executat, in beneficiul Procuraturii Generale, lucrari de renovare a sediului Procuraturii din or. Telenesti. De aproape un an insa, nu ne putem recupera banii cheltuiti. Am trimis si doua scrisori pe adresa Procuraturii Generale. Cum sa procedam? (Petru Plesca, directorul SRL „Nalp Comert”)

R.: Daca exista contractul de prestari servicii, nu e o problema sa platim aceasta datorie. Mai problematic e faptul ca, pe moment, in bugetul Procuraturii se atesta un deficit de finante. Nu avem bani nici macar pentru a procura combustibil pentru unitatile de transport din teritoriu. Am si luat din cota pentru anul viitor… Dar, toti antreprenorii isi vor primi banii. Mai ales ca au efectuat niste reparatii care erau necesare – multe dintre sediile procuraturilor raionale sunt intr-o stare dezastruoasa.

I.: Sunteti la curent cu escrocheriile familiei Ion si Maria Motpan din Seliste, Nisporeni, care au nenorocit zeci de oameni, deposedandu-i de peste trei milioane de lei? Cand se va face lumina si in acest caz iesit din comun? (Zinaida Prisacaru, primar de Seliste, Parascovia Bolea din Sendreni, Nisporeni, Dumitru Sarbu din Stauceni, Criuleni s.a.)

R.: Daca exista o cauza penala pornita la Nisporeni, noi putem sa verificam etapa la care se afla dosarul… Apropo de relatia „centru-teritoriu”, vreau sa spun ca la Procuratura Generala vin foarte multe plangeri. Dar am inteles de la colegii mei ca e vorba de un fel de „traditie” – atunci cand vine o persoana noua in functie, cetatenii o iau de la capat cu probleme adeseori foarte vechi… Eu ii inteleg – e prea multa deznadejde si ei cauta solutii. Si astazi procurorii care se ocupa cu verificarea in teritoriu sunt cei mai ocupati, cred.

I.: Cand vom fi informati despre rezultatele anchetei pe cazul Cubreacov. Daca se va dovedi ca dl Cubreacov intr-adevar si-a organizat rapirea, ce masuri se vor lua fata de el? Ce mi s-ar intampla mie daca mi-as inscena asa ceva? (Radu, Chisinau)

R.: Am reluat urmarirea penala pe cazul dat, care fusese suspendat la indicatia unor persoane sus-puse. Acum in prim-plan a aparut soferul care l-a dus in acea seara pe dl Cubreacov acasa. Intr-un interviu acordat acum cateva zile, el spune ca a lasat la Procuratura telefonul la care poate fi gasit. Eu insa afirm ca acest lucru nu e adevarat. Mai mult, procurorii au mers si la parintii lui, la Soroca, au incercat sa-l contacteze, dar el nu raspunde la telefon… Oricum, deja a fost elaborat un plan de actiuni impreuna cu procurorii mun. Cisinau, au fost reluate audierile, inclusiv a fost audiat dl Cubreacov si vom depune toate eforturile ca pana in februarie 2010 sa venim cu noi informatii in acest caz. Cat priveste „ce vi s-ar intampla daca…”, aceasta decide instanta, nu procuratura. Noi adunam probe, nu pronuntam sentinte.

I.: Sunt fost colaborator de politie si, pentru ca am raportat un furt de 17 milioane de lei, la indicatia lui Misin, Stoicov s.a., mi s-au fabricat 18 cauze penale. De opt ani umblu pe drumuri. In toate cazurile am fost achitat. Dar, pe langa aceea ca nu s-a luat nicio masura fata de cei care figurau in raportul meu, responsabili de la Procuratura mi-au spus ca exista un ordin potrivit caruia, chiar daca sunt achitat, procurorul e obligat sa mearga iarasi la Curtea Suprema. Macar si de o mie de ori. Acum, eu merg a opta oara in acelasi dosar. E corect asa ceva? (Alexandru Procop)

R: Intr-adevar, putem spune ca s-a creat o practica vicioasa in acest sens si tocmai pentru a o inlatura pregatim o propunere de modificare a Codului de Procedura Penala in ceea ce tine de procedura de renuntare a procurorului la invinuire. Este un lucru necesar atunci cand au aparut probe si circumstante noi, necunoscute la momentul urmaririi penale si care demonstreaza ca persoana este nevinovata.

La fel de important este ca toate cauzele sa fie finisate, sa nu stea cu anii in safeu. Au si fost emise indicatii catre toate procuraturile municipale si raionale sa verifice ce e cu dosarele care se instrumenteaza, care din ele sunt suspendate etc. Sunt prea multe cauzele penale care stau cu anii „in aer” si trebuie sa facem ordine aici: daca se constata componenta infractiunii, dosarul sa fie inaintat in instanta. Daca nu, cauza sa fie incetata. Este in interesul nostru, dar mai ales al cetatenilor. Stiu ca la noi mai este la moda „indicele trimiterii in instanta a cauzelor penale” etc. Dar, eu consider ca e mai bine ca doua persoane vinovate sa nu fie condamnate, decat una nevinovata sa fie condamnata. Acesta e cel mai bun indice.

I.: N-ar putea fi trasa la raspundere fosta conducere a Ministerului Invatamantului, care a distrus Colegiul Sportiv, cu o baza sportiva foarte buna din centrul capitalei, cu sali de antrenamente, terenuri de volei, fotbal, piscina etc. S-a distrus si singura piscina acoperita din republica… (Petru Caraman, Chisinau)

R.: Va sugerez sa scrieti o plangere pe faptele respective si va asigur ca o vom examina. De exemplu, in urma unei adresari similare, am depus o cerere de reziliere a contractului de dare in arenda a bazinelor de la Manej. Deja actiunea e pusa pe rol de Judecatoria Economica. Avem nevoie de faptele expuse, ca sa stim cum sa lucram. Scrieti pe adresa Procuraturii Generale – str. Banulescu Bodoni, 26.

I.: Pe langa faptul ca ne-am facut celebri ca fiind cea mai saraca tara din Europa, in aprilie 2009 ne-am proslavit si cu „coridorul mortii”. Vor fi pedepsiti acei politisti? Chiar e atat de greu sa fie identificati? (Tatiana, Chisinau)

R.: Vreau sa va spun ca intr-adevar sunt greu de identificat, caci nu stiu daca exista o breasla mai solidara ca politistii… Daca va amintiti, acum cateva saptamani se anunta o greva a politistilor. Am organizat o intrunire cu acei politisti, am analizat probleme, am cautat solutii. Dar le-am si adus ca exemplu cazul dlui Matasaru – admit ca, asa precum spun politistii, el a opus rezistenta la retinere. Dar cum s-a ales el cu comotie cerebrala dupa retinere? Si-apoi, cand un singur om e retinut de vreo zece politisti, nu stiu ce rezistenta poate sa mai opuna… Dar mai avem o problema cu identificarea politistilor. Dintre semnatarii celor 103 plangeri pe maltratare depuse la Procuratura si cele 700 de persoane care figureaza in Raportul societatii civile, nici jumatate nu s-au prezentat ca sa fie audiati. Iar plangerile trebuie examinate.

I.: De ce nu s-a creat pana acum Consiliul Superior al Procurorilor? Nu credeti ca, prin delegarile pe care le faceti dintr-un loc in altul in absenta acestui Consiliu, politica de cadre vine, cumva, in contradictie cu legea? (Ion Ciobanu, Chisinau)

R: Va explic. Conform Legii cu privire la Procuratura, Consiliul Superior al Procurorilor urma sa fie creat inca in luna iulie, timp de patru luni de la adoptarea respectivei legi… Tot atunci trebuia sa fie formate organele de autoadministrare a Procuraturii. Cand am venit in Procuratura, am constatat ca nici Consiliul, nici Colegiul de calificare, nici Colegiul disciplinar nu au fost create. Pentru a astupa aceste goluri, efectuam aceasta delegare, care nicidecum nu este contrara legii. Trebuie sa ne exercitam atributiile, inclusiv completarea cu personal a procuraturilor de sector, directiilor si sectiilor din Procuratura Generala.

Ca sa lichidam toate aceste lapsusuri programasem pentru astazi, 27 noiembrie, Adunarea Generala a Procurorilor. Dar, in legatura cu gripa pandemica, am amanat-o pentru luna decembrie. Termenele sunt depasite, e adevarat, dar noi acum ne straduim sa reparam ceea ce nu s-a facut cand trebuia sa se faca.

I.: Sunteti fost ong-ist. Ce practici din sectorul neguvernamental ati vrea sa le aduceti in activitatea Procuraturii? Nu zic ca le si veti aduce. (Andreea, Chisinau)

R.: Deja am creat un grup care elaboreaza un nou concept al structurii Procuraturii. Vor fi reorganizate directiile si sectiile existente, dar intentionez sa cream si doua sectii noi. Una se va ocupa de examinarea cazurilor de incalcare a drepturilor omului, inclusiv maltratarea si tortura, caci suntem in lista neagra a Europei la acest capitol. Cea de-a doua va instrumenta infractiunile cibernetice. Deocamdata, nu avem procurori pregatiti sa investigheze aceste cazuri, dar ii vom instrui. La fel cum urmeaza sa treaca o pregatire speciala procurorii care vor activa in cadrul sectiilor ce vor examina infractiunile comise in fortele armate, dupa lichidarea, in conformitate cu o initiativa legislativa, a Procuraturii Militare. Deja avem intelegeri cu donatorii straini care vor contribui pe diverse cai la instruirea lor.

Ar fi bine, de asemenea, de creat un serviciu psihologic in cadrul Procuraturii. Stiu ca unora acest lucru ar putea sa le para bizar, dar cred ca psihologii trebuie sa faca parte din statele de personal, atat ale comisariatelor de politie, cat si ale Procuraturii. Verificarea starii psihologice a colaboratorilor organelor de forta este importanta pentru a stabili daca ei nu sunt afectati de functia pe care o detin. Meseria isi pune amprenta pe fiecare dintre noi si asistenta psihologului ar putea fi un instrument necesar care, fiind legalizat, va contribui la diminuarea abuzurilor

I.: Pana la 7 aprilie 2010, vom afla ceva mai mult decat (nu) se stie pana acum in dosarul „7 aprilie 2009”? (Adrian, Orhei)

R.: Cu certitudine. Am si pornit urmarirea penala in privinta Brigazii de politie cu
destinatie speciala „Fulger”. A inceput audierea efectivului de comanda, urmeaza sa fie audiate toate persoanele din conducerea MAI implicate in acele evenimente, dar si alti fosti si actuali functionari. Sunt convins ca multe lucruri se vor clarifica – si cu Declaratia de Independenta, in legatura cu care Procuratura s-a autosesizat, si cu arborarea drapelelor Romaniei pe cele doua institutii de stat, si cu devastarea acestora etc. Mai devreme sau mai tarziu, adevarul va iesi la suprafata.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *