Actualitate

În Moldova e mai greu să faci afaceri decât într-o ţară din centrul Africii. Vezi pe ce loc se situează RM în clasamentul Doing Business

Din anul trecut, Republica Moldova a coborât o poziție în clasament, până pe locul 48 din 190 de țări, după ce în anul 2017 a fost plasată pe locul 44, pe care s-a menţinut timp de doi ani.

Printre statele care se află înaintea Republicii Moldova la capitolul afaceri se numără: Slovacia, Belgia și Armenia și devansează ţări ca Belarus, Muntenegru, Croația. Dintre ţările ex-sovietice, cea mai bună poziţie o are Georgia (locul 7), urmată de Lituania (11), Estonia (18) şi Letonia (19). După o evoluție impresionantă în ultimii doi ani, Kazahstanul a urcat pe locul 25, iar Federația Rusă a fost plasată pe locul 28.

Potrivit raportului „Doing Business 2020", poziţia Moldovei s-a îmbunătăţit la cinci indicatori, la patru indicatori s-a înrăutăţit şi la un indicator a rămas neschimbată. Cea mai bună situaţie se atestă la "Inițierea afacerii" și "Înregistrarea proprietății". La aceste capitole ţara noastră ocupă locurile 13 şi, respectiv 22. În acelaşi timp, raportul Băncii Mondiale plasează Moldova pe locul 33 la capitolul "Plata taxelor" și pe 38 la "Comerțul transfrontalier". Cea mai proastă situaţie se atestă la capitolul "Eliberarea permiselor de construcție" (locul 156).

Pe locul întâi în clasamentul "Doing Business" rămâne al doilea an consecutiv Noua Zeelandă, urmată de Singapore şi Hong Kong. În top 10 ţări cu cele mai bune condiţii pentru business se mai numără: Danemarca, Coreea, SUA, Georgia, Marea Britanie, Norvegia şi Suedia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *