Cultură

In premiera absoluta: o plimbare prin pictura Chisinaului de ieri si de azi

Cu prilejul Hramului capitalei, Galeria „Brancusi” si-a deschis usile pentru o expozitie de zile mari – „Chisinau: Ieri, Azi si Maine”. Mari maestri ai culorii ne invita la o plimbare imaginara prin orasul vechi si cel nou, pentru a gusta din atmosfera lui care a fost si din visul nostru ce se vrea implinit. Din colectiile Muzeului National de Arte au fost scoase lucrari valoroase ale lui Auguste Baillayre, Mihai Grecu, Valentinei Rusu-Ciobanu, Max Gamburd, Adei Zevin, Alexei Vasiliev etc. Iubitorii de arta pot admira si picturile mai multor generatii de artisti contemporani, indragostiti de Chisinau.

Aceasta este o prima expozitie dedicata Chisinaului tuturor timpurilor, vazut prin ochii artistilor. Organizatorii ne readuc in atentie imagini foto ale unui Chisinau de inceput de secol XX, cu superbele sale monumente arhitecturale – a Scolii Eparhiale, Arcului de Triumf etc., distruse in anii ’40 si mai tarziu. Privitorii cei mai putin visatori pot urmari schite ale Chisinaului de maine – cum va arata, spre exemplu, Parlamentul RM ori Stadionul Republican, aflat in ruine de ani de zile.

Plasticienii ne readuc imaginile unor mari chisinauieni, care sunt mandria noastra nationala – portretul lui Aureliu Busuioc de Valentina Rusu-Ciobanu, al regretatului mare actor Constantin Constantinov de Stanislav Babiuc etc. Pictorii mai tineri – Vitalie Grisciuc si Olga Orlova ne invita in Chisinaul de altadata, cu farmecul sau irepetabil. Ion Jumati ne aminteste de Lacul din Valea Morilor, relativ curat prin anii ’70-’80, de care s-au bucurat din plin parintii nostri si care nu mai exista. Veaceslav Robitki ne transpune pe artera imaginara plina de flori, vis si parfum – Banulescu-Bodoni.

La vederea lucrarilor Valentinei Brancoveanu retraim (a cata oara) o toamna si o primavara chisinauiene, incarcate de sensuri. Iar Tudor Fabian ne reda un Chisinau al inimii, al interiorului fiecaruia. Revedem chipul unei soferite de troleibuz de prin anii ’60. Clopotnita Catedralei centrale disparand in trandafirii suferintei noastre – este imaginea retinuta in tragicul 1962 de catre Petru Jereghi. Tot el ne readuce in istoricul 27 August 1989, pe Piata Marii Adunari Nationale, dar si chipurile celor care au stat la baza renasterii nationale. Si Mihai Petric prezinta peisaje minunate ale Chisinaului in iarna. Si, nu in ultimul rand, foarte tanara Valeria Duca ne aduce un oras al soarelui.

„La galeria noastra, oamenii vin ca la biserica, astfel incat, si aceasta expozitie merita vazuta mai ales de tineri, dar si de publicul mai in varsta, pentru care imaginea orasului nostru vechi mai persista in memorie. Totodata, am deschis si o galerie de vanzare a operelor de arta, executate de autori profesionisti din RM”, a spus Sava Mihailicenco, directorul administrativ al Centrului Expozitional „Brancusi”. O alta surpriza a galeriei, de Hramul capitalei, a fost premierea celor mai dotati tineri din capitala.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *