Actualitate

In RM dreptul la proprietate nu conteaza

?Desi este legal proprietara unui lot de pamant din satul Isacova, raionul Orhei, Veronica Moraru nu-l poate utiliza din vina unui comportament straniu al organelor de drept. ?Cetateanul Oleg Nareico, prin amenintari, vrea sa puna mana pe terenul sotilor Moraru pentru ca… asa doreste el. ?Daca „stii sa te apropii”, o judecatorie iti poate oferi chiar si acte false.

Prin amenintari si injuraturi, Oleg Nareico, directorul unei firme de import a produselor petroliere, vrea sa o deposedeze de parcela de pamant pe Veronica Moraru, proprietara lotului. Oleg Nareico are circa 50 ha de teren in satul Isacova. Alaturi, mai ramasese neprivatizat un lot cu o suprafata de 1,35 ha pe care, peste un timp, Primaria Isacova l-a scos la vanzare.

Evident, cei din administratia publica locala i-au facut prima oferta lui Nareico, insa acesta a refuzat sa-l cumpere pe motiv ca pretul propus de ei era prea mare. In atare situatie, primaria a anuntat o licitatie si, acum o jumatate de an, lotul a fost procurat de Veronica Moraru. Proprietara a perfectat toate actele necesare si a intrat legal in posesia terenului cu gandul sa-i dea intrebuintare agricola.

Pentru a stabili calitatea solului, Veronica Moraru a invitat la fata locului specialisti in geologie si ingineri din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat. In urma cercetarilor, acestia au constatat ca 70% din teren este mlastina. Ei au recomandat asanarea prin captarea apelor intr-un bazin acvatic. Institutul de proiectari „AcvaProiect” a elaborat toate documentele necesare pentru inceperea constructiei bazinului.

Dupa ce au inceput lucrarile, Oleg Nareico, directorul firmei SRL „Cenar”, si proprietar al terenului din vecinatate, a venit cu reprosuri la proprietara Veronica Moraru, director SRL „Sagitta&Co”, motivand ca apa care se va acumula in bazinul aflat in constructie nu va ajunge in iazul lui, situat ceva mai la vale. Ion Sava, seful Inspectiei ecologice Orhei, spune ca reprosurile lui Nareico sunt neintemeiate, deoarece Veronica Moraru detine toate actele necesare, iar Oleg Nareico le are perfectate doar pe jumatate, lipsindu-i autorizatia si expertiza organelor ecologice pentru utilizarea iazului in irigarea terenurilor.

„M-a amenintat ca, daca nu stopez lucrarile, o sa am de furca cu el”, spune Veronica Moraru. Si Nareico a inceput sa-si arate puterile. La 7 septembrie, acesta creeaza o comisie pentru a se pronunta asupra legalitatii inceperii lucrarilor. Comisia, insa, spre mirarea lui, constata ca lucrarile pe terenul privat se desfasoara conform legislatiei in vigoare, proprietara prezentand toate documentele care legitimeaza constructia bazinului de acumulare si a digului. Veronica Moraru sustine ca, dupa cele auzite, Nareico s-a infuriat peste masura si a apus ca „va plati oriunde ca sa stopeze lucrarile si nu ne va lasa in pace sa traim”.

Asa s-a si intamplat. Aproape in fiecare zi trimite pe adresa proprietarei scrisori in care o invinuieste ca aceasta ar fi ocupat ilegal parcela de pamant. Oleg Nareico tine una si buna ca lucrarile pe care le desfasoara SRL „Sagitta&Co” nu sunt executate profesionist, iar actele intocmite de proprietara nu corespund realitatii. „Toata apa se acumuleaza doar in bazinul Veronicai Moraru, la mine nu vine nici strop de apa, eu i-am propus sa vina la iaz la mine sa se odihneasca si sa pescuiasca”, zice Nareico.

Straniu este ca, la 18 septembrie, Veronica Moraru a primit o scrisoare, expediata de pe adresa „Cenar” SRL, cu incheierea Judecatoriei economice de circumscriptie si cu un titlu executoriu in care se interzice SRL „Sagitta&Co” de a efectua orice fel de lucrari ce tin de constructia bazinului acvatic. „Nici nu stiu de un astfel de proces, s-a judecat in lipsa mea”, s-a indignat Moraru. Conform incheierii Judecatoriei economice, procesul s-a judecat cu participarea reclamantului Oleg Nareico.

Instanta a examinat cauza, calauzindu-se de prevederile art. 174-177, 181, 184 din Codul de Procedura Civila care stipuleaza ca, in anumite circumstante, cauza poate fi judecata in lipsa paratului. Incheierea nu era semnata si nici stampilata de judecatorul Alexandru Rotari, al carui nume statea in josul paginii. „Se fac cateva exemplare, dintre care unul se expediaza reclamantului, probabil am omis ca trebuie stampilate si semnate”, a declarat Rotari. Titlul executoriu a fost semnat doar de grefiera Olga Ceban.

Departamentul de executare Orhei trebuia sa indeplineasca prescriptiile judecatorului incepand cu 23 septembrie. Aceasta trimite actul de executare la data de 22 pe adresa SRL „Sagitta&Co”, anuntand-o prin telefon pe Veronica Moraru ca la 23 septembrie sa se prezinte la fata locului. „Am primit scrisoarea la 24 septembrie, executoarea m-a anuntat prin telefon pe 22 septembrie, dar prin telefon poate fi oricine”, spune Moraru.

In acea zi, executorul judecatoresc de la Orhei, Victoria ?arna, impreuna cu ofiterul de urmarire penala Oleg Arnaut si alti cativa angajati ai organelor de politie au stopat lucrarile si au retinut si anchetat angajatii care lucrau pe terenul SRL „Sagitta&Co”.„Am venit la fata locului conform plangerii din partea lui Oleg Nareico, noi ne-am legitimat verbal”, a declarat Oleg Arnaut, ofiter de urmarire penala. Legal ar fi trebuit sa prezinte legitimatiile de angajati ai organelor de drept.

Tot in acea zi, Victoria ?arna trimite prin fax la adresa SRL „Sagitta&Co” titlul executoriu al Judecatoriei economice de circumscriptie, deja stampilat si semnat de instanta. „Nu stiu cum a ajuns hotararea instantei de judecata si titlul executoriu nestampilat la SRL „Sagitta&Co”, se mira Victoria ?arna.

La 28 septembrie, in baza titlului executoriu deja stampilat, SRL „Sagitta&Co” a depus o cerere de recurs la Curtea de Apel Chisinau. Pe perioada examinarii cererii, instanta a interzis efectuarea lucrarilor la bazinul de acumulare al Veronicai Moraru. Insa aceasta spune ca organele de drept de la Orhei i-au interzis in genere sa mai calce pe parcela respectiva de pamant. Instantele de la Orhei au evitat deocamdata sa discute cu noi, invocand motivul ca ei doar se conformeaza hotararilor judecatoresti.

Iata asa, cu actele de proprietar in ordine, cu expertizele specialistilor la mana, cu bani investiti nu poti beneficia de proprietatea ta doar din cauza ca unui vecin nu-i place ceea ce faci legal, iar unui judecator ii este lene sa asculte si partea parata.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *