Afaceri

În Transilvania, la conacul Prinţului Charles

 Se spune că, dacă răscoleşti lista strămoşilor familiei regale britanice, poţi să dai şi de Vlad Ţepeş. Chiar dacă exemplul prinţului Charles nu e uşor de urmat de oricine, să-ţi cumperi o casă în Transilvania nu este o idee proastă, ci, dimpotrivă, o „sursă de mari satisfacţii”. Publicaţia chiar îi îndeamnă pe britanici să-şi cumpere case în Transilvania, renumită pentru „castelul lui Dracula”, satele săseşti „de poveste” şi impresionanţii munţi Carpaţi.

Edward Russel, proprietarul unui site care se ocupă de vânzări imobiliare, spune că „Transilvania este extrem de frumoasă şi mulţi o consideră o regiune aparte a României – are păduri, lacuri, oraşe, accesul se face uşor şi, desigur, toată lumea a auzit de ea. David Cox, agent imobiliar şi expert în investiţii imobiliare în străinătate, crede că România este o ţară emergentă, dar că există aici o „cultură puternică centrată pe proprietate”, ceea ce înseamnă că piaţa imobiliară are potenţialul de a se dezvolta pe termen lung.
În opinia lui, Transilvania are două puncte de atracţie pentru britanici – oraşele Cluj Napoca şi Braşov, unde găseşti aeroporturi şi universităţi importante. Deşi este una din cele mai bogate zone ale României, preţurile proprietăţilor de aici rămân scăzute faţă de alte locuri din Europa de Est. Vile noi cu patru dormitoare în zone rurale se vând sub 108.000 euro, conace vechi care au nevoie de o restaurare completă pot fi găsite cu sume cuprinse între 24.000 – 48.000 de euro şi chiar case mari după standardele occidentale pot fi achiziţionate la mai puţin de 120.000 de euro, mai scrie Daily Mail.

Totodată, Sanda Moldovan, preşedinta Uniunii Naţionale Imobiliare, spune că până acum britanicii nu s-au înghesuit pe urmele Prinţului Charles. „Străinii gustă rusticul, le place să se plimbe cu căruţa trasă de boi, pe care la ei acasă o văd doar la muzeu, însă sunt speriaţi de infrastructură şi de incertitudine, de impozitele care se schimbă”. „Problema e că fac turism individual. Vara pensiunile sunt pline, dar noi nu avem nicio evidenţă, pentru că în mare parte acest turism este la negru. Caută natură, caută tradiţii, caută alimente naturale, vor să participe la activităţile zilnice ale gazdei. Sunt miraţi de cum mulg gazdele vaca, de cum vin cu raţele de la gârlă, de calul care merge singur pe asfalt, e pentru ei o întoarcere în timp. Asta ar trebui să ofere România – tradiţie nealterată şi aer curat”, adaugă Dragoş Răducan, secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Turism.

…Lucrările de restaurare la cea mai recentă achiziţie a prinţului în Transilvania sunt aproape de final. Conacul din satul Valea Zălanului are cinci dormitoare, este înconjurat de un teren de 15 hectare şi va fi reşedinţa de vacanţă a prinţului când acesta va vizita satul transilvan. Noua achiziţie a prinţului britanic va servi şi drept casă de oaspeţi, unde camerele vor putea fi închiriate de turişti. Charles a dat aceleaşi întrebuinţări şi conacului său din satul Viscri, pe care l-a restaurat după ce l-a achiziţionat, în 2006, şi în care o cameră poate fi închiriată cu 43 de lire sterline (52 de euro pe noapte).

(După „Gândul”)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *