Timpul.md

Cultură 8 Iunie 2013 | 06:40

Încă o casă-muzeu George Enescu, în România

„Casa din comuna Mihăileni – Botoşani, în care a copilărit şi şi-a petrecut o bună parte a vacanţelor de vară marele muzician George Enescu, a primit aviz favorabil din partea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice pentru a fi inclusă pe lista obiectivelor din patrimonial cultural naţional”, a declarat şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural (DJCPN) Botoşani, Dănuţ Huţu.

Potrivit acestuia, avizul este primul pas spre includerea imobilului în categoria monumentelor istorice. Această adevărată victorie se datorează unei intense presiuni din partea societăţii civile, acţiuni coordonate de cunoscuta pianistă Raluca Ştirbăţ, preşedinta Asociaţiei George Enescu din Viena, pentru clasarea acestei case ca monument istoric. După cum se observă din fotografie, casa se află într-o evidentă stare de degradare, ea fiind folosită mulţi ani ca hambar şi depozit de cartofi de către proprietarii ei, care doreau s-o demoleze pentru a-şi extinde gospodăria.

„În etapa a doua, va fi emis ordinul de ministru şi efectiv va fi publicat în Monitorul oficial actul normativ privind clasificarea clădirii şi ea îşi capătă oficial această calitate de monument istoric”, a mai precizat Daniel Huţu.

Procedura de clasare a casei în care a locuit mama compozitorului a fost declanşată, în regim de urgenţă, la propunerea Institutul Naţional al Patrimoniului şi DJCPN Botoşani.

Casa din Mihăileni a aparţinut bunicilor după mamă ai lui George Enescu, preotul Ioan Cosmovici şi soţiei sale, Zenovia. Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu, unde a şi murit în martie 1909.

După cum se ştie, în România există mai multe case-muzeu George Enescu: Muzeul Naţional George Enescu, găzduit de Palatul Cantacuzino din Bucureşti, Conacul din Tescani- Bacău, construit în anul 1880, considerat cel mai vechi centru de cultură din ţară şi Casa memorială George Enescu din cartierul Cumpătu din Sinaia, printre puţinele vile rămase neafectate după 1990, când s-au demarat retrocedările, cartierul de lux de altădată arătând acum ca după război.

Ioan POPESCU
Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus