Comentariu

Începe Rusia să dea înapoi teritoriile ocupate?

Mai exact, ediţia de limba engleză a ziarului „Pravda” a publicat un articol despre posibilitatea ca teritorii agricole din Siberia să fie arendate unor investitori chinezi şi un altul – despre declaraţia ministrului Serghei Lavrov asupra eventualităţii unui referendum în Insulele Kurile. Articolul referitor la Insulele Kurile este oarecum amuzant, deoarece enumeră teritoriile smulse de Rusia de la Finlanda, Estonia, Lituania şi Polonia. Pe de o parte, este un fel de recunoaştere a faptului că aceste teritorii au fost ocupate în mod samavolnic. Însă tonul şi tenta articolelor amintite au altă ţintă. „Pravda”, de fapt, urmăreşte să creeze o îngrijorare asupra posibilităţii pierderii acestor teritorii ocupate, adică, se doreşte tragerea unui semnal de alarmă. Nu prea există o intenţie reală de reparare a unor rapturi istorice. Lavrov a vorbit, într-adevăr, despre posibilitatea rezolvării problemei Insulelor Kurile printr-un referendum, însă acest lucru cu siguranţă nu se va întâmpla anul acesta sau anul viitor. Cel mai probabil, nu se va întâmpla niciodată.

Articolele din „Pravda” recurg la o tactică mai veche: autovictimizarea. Rusia este prezentată drept slabă în faţa pretenţiilor teritoriale ale unor vecini hrăpăreţi şi rău intenţionaţi. Ce concluzie poate trage un cititor din această abordare? Natural, Rusia e o victimă care trebuie să se apere. Nimeni nu stă să analizeze că în realitate Rusia este cu mult mai puternică decât Finlanda, Estonia, Lituania, Polonia şi Japonia la un loc. Trebuie însă indusă ideea că Rusia este o victimă, iar victimele au dreptul să se apere. Discuţia despre trecut, despre felul în care Rusia a acaparat aceste teritorii e înlăturată cu o fluturare de mână: sunt fapte din trecut, ce să le mai întoarcem pe toate părţile?! De fapt, Moscova este deranjată de orice fel de discuţie asupra teritoriilor ocupate în trecut şi ţinute în continuare sub ocupaţie.

Nu a existat şi nu va exista niciodată o intenţie reală de respectare a voinţei popoarelor ocupate. Însăşi sugestia unui referendum făcută de ministrul Serghei Lavrov reprezintă o bătaie de joc. Majoritatea locuitorilor de pe Insulele Kurile sunt etnici ruşi – cine îşi închipuie că, în cazul unui referendum, aceştia ar vota pentru intrarea sub administraţia japoneză? Îngrijorările ziarului „Pravda” sunt ipocrite, nu există niciun pericol ca Rusia să piardă teritoriile ocupate. Este vorba, de fapt, despre eschivarea de la o dezbatere reală, în care să fie clar rolul de ocupant al Rusiei. Însă un astfel de dialog este imposibil de purtat cu Moscova.

Referendum în Insulele Kurile? Sigur că da, este posibil în condiţiile în care majoritatea populaţiei de acolo este alcătuită din etnici ruşi. Referendum în Siberia, în zonele locuite de alte etnii? Nu se poate, Siberia intră la altă categorie. Rusia nu dă nimic înapoi, iar istoria se stabileşte prin ucaz.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *