Actualitate

Indoieli privind corectitudinea procesului electoral din 29 iulie

Listele electorale nu sunt intocmite corect si nici afisate la timp, iar functiile si resursele publice continua sa fie folosite in scopuri publice, constata observatorii Asociatiei „Promo-LEX” in cel de-al doilea raport de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie, pentru perioada 11-20 iulie.

Marti, in cadrul unei conferinte de presa, Ion Manole, presedintele „Promo-LEX”, a mentionat ca, in afara de incalcarile ordinare, semnalate de asociatie, in perioada de referinta au fost atestate cazuri de impiedicare a procesului de observare. Astfel, la 17 iulie in satul Pohrebea, raionul Dubasari, la finalul unei intalniri publice cu alegatorii a reprezentantilor PCRM, observatorul „Promo-LEX” Victor Pantaru a fost amenintat de catre Tudor Copaci, fost viceministru al Economiei, actualul director de la „Moldova-Vin”. „Dupa ce am filmat niste secvente din cadrul intalnirii, s-a apropiat de mine Tudor Copaci si mi-a zis: „daca imaginile apar in presa, iti rup gatul”, a spus Victor Pantaru.

Alte cazuri sesizate de observatori tin de influentarea abuziva si intimidarea alegatorilor de catre unii concurenti electorali. „La 17 iulie, candidatul PCRM Vasile Sova a fost in vizita in satul Ustia, raionul Dubasari. Cetatenii au fost invitati printr-un anunt cu urmatorul mesaj: „Sunt invitati toti in mod obligatoriu”, a spus Ion Guzun, jurist „Promo-LEX”. Dupa ce locuitorii din satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi, s-au plans de calitatea proasta a drumurilor in localitate, iar cei din satul Stefanesti, raionul Floresti, de starea grava a unui pod ce-i leaga cu satul vecin, drumul si podul au fost reparate imediat, iar reprezentantii locali ai Partidului Comunistilor au accentuat ca prundisul si scandurile au fost aduse cu suportul PCRM.
Observatorii mai informeaza ca reprezentantii partidului de guvernamant interzic cetatenilor sa mearga la vizionarea filmelor difuzate de Partidul Liberal (PL) si Partidul Liberal Democrat (PLDM). Mai mult, pensionarii sunt amenintati ca nu vor beneficia de pensii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *