Timpul.md

Istorie 29 Septembrie 2010 | 12:25

Institutul Cultural Român din Chişinău şi-a găsit sediu

Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” şi-a găsit sediu la Chişinău. Este vorba despre imobilul de pe adresa str. Mateevici, 79, a declarat George Scarlat, ataşatul de presă al Ambasadei Române la Chişinău, transmite Info-Prin Neo.  

Potrivit Registrului monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, imobilul de pe str. Mateevici, 79 este vila inginerului V.Pronin, monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, care a fost construit la începutul secolului al XX-lea pentru regina Serbiei, originară din Chişănău, Natalia Obrenovici, născută Cheşco. În anii interbelici a fost sediul Institutului Român de Sociologie, filiala din Basarabia. Din păcate, clădirele actuale, unde se va afla Institutul Cultural Român, e tot ce a rămas din frumosul palat cu terase după al doilea război mondial.

Recent, ICR a refuzat sediul de pe str.N Iorga 24 oferit de autorităţile de la Chişinău, motivând că imobilul propus nu necesită restaurare imediată. În acest context ambasadorul Marius Lazurcă a spus că se caută „o clădire la restaurarea căreia să contribuim împreună, o clădire pe care să o dăruim oraşului”.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” va fi inaugurat astăzi, 29 septembrie, la ora 18.00. Tot cu această ocazie, la Sala cu Orgă va avea loc un concert festiv susţinut de „Romanian Piano Trio”, la ora 19.30.

Timpul.md după Info-Prim Neo

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus