Timpul.md

Artă 23 Septembrie 2021 | 05:30

Interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca împlineşte 80 de ani

Celebra interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca s-a născut la 23 septembrie 1941, în comuna Toporăuţi, în apropiere de oraşul Cernăuţi, fiind unul dintre cei patru copii ai familiei de negustori Gheorghe şi Veronica Fusa. După absolvirea Şcolii Populare de Artă din Suceava a fost angajată, prin concurs, ca solistă în Ansamblul de cântece şi dansuri „Ciprian Porumbescu” din acelaşi oraş. Numele de scenă - Vicoveanca - i-a fost sugerat de directorul ansamblului artistic, care a considerat că ar avea o mai mare rezonanţă artistică şi ar reprezenta mai bine zona geografică unde s-a născut cântăreaţa. În 1998 devine solistă de muzică populara în Ansamblul „Rapsozii Botoşanilor”.

În frumoasa carieră artistică pe care o are, Sofia Vicoveanca a editat zece discuri personale şi şase în colaborare cu alţi artişti, mai multe casete audio şi video, CD-uri. De asemenea, a jucat şi în câteva filme româneşti, dovedind un real talent actoricesc. Iar în ultimii ani a publicat şi două volume de versuri: „Dureri ascunse” (1996) şi „Cu inima-n palme” (2004).

Talentul său de excepţie a fost apreciat nu doar în România, ci şi în multe alte ţări – Germania, Israel, Portugalia, SUA, Franţa, Danemarca. De mai multe ori a cântat şi pentru publicul basarabean, care a fost şi este impresionat de vocea şi de personalitatea interpretei. Astăzi, cu ocazia jubileului său, îi dorim multă sănătate şi bucurii. La mulţi ani, stimată Doamnă a muzicii româneşti!

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus