Sport

Ion Soltoianu a mai inaltat o rastignire

In 2010, sportul calarasean va consemna un eveniment deosebit de important. Scoala sportiva din localitate va imbraca straie de sarbatoare pentru a celebra cinci decenii din ziua fondarii. Este de remarcat faptul ca, pe parcursul a 30 de ani, in functia de director al Scolii sportive specializate de lupte a rezervelor olimpice Calarasi s-a aflat antrenorul Constantin Cobalean.

Pe durata activitatii sale, seful institutiei s-a manifestat nu doar ca un antrenor experimentat si profesor desavarsit, ci si ca un bun crestin, care stie sa daruiasca clipe de bunatate si pace sufleteasca calarasenilor si oaspetilor urbei codrene.Cu suportul autoritatilor locale si celor republicane, in ianuarie curent, edificiul Scolii sportive din Calarasi a fost sfintit. Printre multimea de oaspeti care au asistat la eveniment a fost prezent si campionul mondial la kick-boxing, extravagantul luptator si antrenor de arte martiale Ion Soltoianu. In acea zi, el a promis intregii asistente ca va inalta, in imediata vecinatate a institutiei, o rastignire care sa-i indrume la fapte bune pe elevii si antrenorii scolii, dar si pe ceilalti oameni care vor trece pe alaturi. „Troita instalata in centrul orasului codrean se afla in vazul tuturor calarasenilor si oaspetilor localitatii”, a afirmat la ceremonia de sfintire a simbolului crestin directorul scolii sportive, C. Cobalean. Aceasta – deoarece Scoala sportiva este amplasata nemijlocit in centrul Calarasului.

Preoti de la trei manastiri au oficiat sfintirea troitei

Sfintirea rastignirii din vecinatatea institutiei conduse de Constantin Cobalean a fost oficiata de un sobor de preoti in frunte cu parintele Evloghie de la Manastirea Harjauca, insotit de fete bisericesti de la manastirile Frumoasa si Harbovat, precum si de la biserica din Dereneu, satul de bastina al lui Constantin Cobalean.
La eveniment – care a avut loc cu cateva zile inaintea sarbatorilor pascale – au asistat diferite personalitati locale, dar si oaspeti de la Chisinau si din localitatile vecine: presedintele Comitetului National Olimpic, Nicolae Juravschi, rectorul Universitatii de Stat de Educatie Fizica si Sport (USEFS), Veaceslav Manolache, campionul mondial la kick-boxing, Ion Soltoianu, procurorul interimar Calarasi, Igor Chiriac, comisarul politiei raionale, Ion Procopciuc, si altii.
Ctitorul troitei, Ion Soltoianu, a remarcat ca aceasta este a cincea rastignire ridicata de catre el, dupa cele din fata USEFS, din cartierul Botanica, unde locuieste, din satul de bastina – Inesti (Telenesti) – si cea de la Manastirea Harjauca.
La randul sau, rectorul USEFS, Veaceslav Manolache, a opinat pentru presa ca rastignirea din fata institutiei pe care o conduce a avut o influenta benefica asupra studentilor. „Actualmente, majoritatea studentilor care intra in curtea USEFS, mai intai isi fac semnul crucii, apoi intra in aulele studentesti – mai curati sufleteste si cu ganduri pozitive”, a afirmat Manolache.

Sahro Markarean – campion al luptelor si maestru al fotbalului

Fiind una din cele mai vechi institutii de profil din republica, Scoala sportiva specializata de lupte a rezervelor olimpice Calarasi a trecut prin perioade mai bune, dar si prin mai dificile. Initial, antrenorii din acest oras erau nevoiti sa slefuiasca potentialul propriilor discipoli prin diferite sali adaptate, pentru ca, ulterior, sa primeasca in dar cladirea fostei Case de Cultura, unde activeaza deja de aproape 40 de ani.
Pe parcursul activitatii sale, la Scoala sportiva din Calarasi au fost practicate mai multe genuri de sport, de mai multi ani insa, institutia e specializata doar in domeniul luptelor libere, cu o mica exceptie – sustinerea unei filiale in care se practica tenisul de masa. Cele mai bune rezultate realizate pana la momentul actual de discipolii Scolii rezervelor olimpice Calarasi au fost consemnate exclusiv de luptatori, care au excelat atat in turneele de prestigiu ale fostei Uniuni Sovietice, precum si in campionatele internationale. Una din vedetele sportului calarasean in anii ’80-’90 ai secolului trecut a fost sportivul de origine armeana Sahro Markarean, care a excelat nu doar pe salteaua de lupta, dar a captat simpatia publicului calarasean si prin evoluarile sale excentrice pe terenul de fotbal. Dupa ce a devenit campion al URSS la lupte libere, Markarean a imbracat tricoul clubului de fotbal Codru Calarasi si a devenit un veritabil golgheter si lider de echipa, un simbol al fotbalului din localitate. Pana la destramarea URSS, pe saltelele din Est au mai excelat Ion Sacultan (premiant la Spartachiada elevilor) si Petru Moraru (campion la intaietatea unionala a clubului Dinamo). Iar dupa anii ’90, exemplul maestrilor sus-mentionati a fost preluat de catre luptatorii Tudor Eni, Mihai Cvasiuc si Leonid Pintelei, care au cucerit medalii la Europene si Mondiale, dar si de catre un grup de sportivi care au fost aproape de podiumurile internationale.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *