Timpul.md

Opinii & Editoriale 5 Aprilie 2009 | 13:45

Iu. Rosca, groparul PPCD-ului

Exclusiv on-line


„Frica pazeste bostanaria” glasuieste un vechi proverb. Dezbaterile electorale televizate de ieri au dovedit ca pepecedistii s-au condus anume de acest proverb cand si-au delegat reprezentantii la diferite televiziuni. Daca fratii lor mai mari, comunistii, au refuzat in general sa participe la dezbaterile televizate, Rosca a preferat alta tactica - sa evite duelurile cu acei concurenti si oponenti electorali care ar putea sa-l puna in dificultate.

Astfel, desi se astepta ca la TV7 la dezbaterile la care participa si PLDM sa participe liderul PPCD, Iu. Rosca, in studiou si-a facut aparitia Vlad Cubreacov, aceasta fiind prima lui aparitie la televiziune in actuala campanie electorala. Apropo, nu a aparut la televiziune nici celalalt membru al „troicii pepecediste”, St. Secareanu - singurul care a alergat de la o televiziune la alta a fost Iu. Rosca. Se vede, Rosca nu mai are incredere nici in acestia doi…
„Derbiul” dezbaterilor electorale de ieri la TV urma sa fie duelul Filat - Rosca. Din pacate, nu s-a produs, spre marea dezamagire a suporterilor, deoarece Rosca a refuzat sa se prezinte si la dezbaterile de la TV7 de la ora 19.20, si la cele de la PRO TV, de la ora 20.00. La TV7 a avut loc confruntarea dintre vicepresedintele PLDM Alexandru Tanase si vicepresedintele PPCD, Vlad Cubreacov. Fireste, publicul a asteptat sa vada confruntarea dintre A. Tanase si Rosca, acesta insa s-a temut de o astfel de intalnire si l-a delegat pe Cubreacov. Calm, relaxat, stapan pe sine si pe situatie, A. Tanase contrasta evident cu V. Cubreacov, vadit complexat si inhibat. Tactica aleasa de Cubreacov s-a dovedit din start gresita: in stilul propriu pepecedistilor, Cubreacov a venit cu vechiul lor refren demagogic si populist si din chiar primele minute a inceput sa manipuleze si sa minta. Aici s-a confirmat inca o data justetea proverbului ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la targ.
Obisnuit sa minta fara a fi pus la punct, Cubreacov a declarat ca PPCD este cel mai vechi partid politic din RM, fiind infiintat in anul 1988. Replica lui Tanase a fost scurta si nimicitoare: actualul PPCD nu poate fi continuatorul fostului Front Popular din Moldova, pentru ca Frontul Popular din anii ’90 a contribuit la demolarea comunismului, iar actualul PPCD sprijina si mentine la putere regimul comunist. Cubreacov nu a avut replica - a tacut. Astfel, chiar din primele minute, Alexandru Tanase a preluat initiativa si a marcat un gol spectaculos.
Telespectatorul a putut sa vada diferenta dintre A. Tanase si V. Cubreacov: primul, avocat de meserie, opera cu argumente, al doilea, demagog de meserie, opera cu minciuni si insinuari. Cu o eleganta de polemist profesionist, Tanase l-a developat pe Cubreacov pe tot parcursul dezbaterilor, reusind sa-l prezinte pe acesta telespectatorilor in toata mizeria lui de „discipol” al lui Rosca - un politicastru demagog, mincinos, populist, care opereaza cu insinuari si barfe, dar nu cu argumente. La finele emisiunii Cubreacov arata lamentabil, ca o leguma stoarsa…
Rosca s-a temut sa apara si la PRO TV, cu liderul PLDM, Vlad Filat. Telespectatorii asteptau o confruntare de zile mari, Rosca insa l-a trimis la emisiune pe un june cu care V. Filat nu a avut ce discuta. V. Filat era intr-o forma excelenta, gata de o confruntare serioasa si spectaculoasa; Rosca insa, lup cu experienta, a intuit pericolul ce-l paste si a preferat sa procedeze mai putin barbateste evitand sa se prezinte pe campul de lupta.
Ieri, la TV 7 si la PRO TV s-a prabusit mitul despre „liderul Rosca”, „barbat curajos” si „polemist de temut”. Lupul a imbatranit, i-au slabit vederile si memoria, a pierdut simtul reactiei. „Discipolul” sau, Cubreacov, pe langa toate acestea a pierdut si simtul realitatii. Telespectatorii au avut ocazia sa se convinga ca regele e gol si ca pe ruinele PPCD-ului, un partid de trista faima, care a inmormantat atatea sperante, se ridica o noua generatie de politicieni care vor guverna maine RM. Ca sa vezi, principalul gropar al PPCD-ului este insusi liderul lui - Iurie Rosca.

  • Un articol de:

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus