Actualitate

Iulia Timosenko ameninta cu Revolutia Portocalie 2

Premierul Ucrainei, Iulia Timosenko, a amenintat ca va conduce o a doua Revolutie Portocalie daca alegerile prezidentiale pe care spera sa le castige duminica vor fi fraudate.

Amenintarile au alimentat tensiunile inainte de scrutinul in care se va confrunta cu Viktor Ianukovici,un rusofil invins de prima Revolutie Portocalie din 2004.

Desi ambii candidati au facut recent curte Rusiei, politicile lui Ianukovici sunt privite a fi mai pe placul Kremlinului, in timp ce Timosenko este privita ca mai pro-europeana.

In eventualitatea unei fraude, Timosenko arata ca nu va ezita sa declanseze o repetare a Revolutiei Portocalii si sa cheme sustinatorii in piata centrala din Kiev.

"Daca Ianukovici vrea o lupta dreapta, suntem pregatiti sa concuram cu el. Dar daca va cauta sa insele, ii vom opune rezistenta cum nu a mai vazut, nici chair in2004. Vom strange oamenii", sublinia
aceasta, acuzandu-l pe contracandidat ca incearca "sa violeze democratia".

Timosenko raspundea astfel la ceea ce a calificat a fi schimbari inacceptabile, de ultim moment, a legii electorale, promovate de oponentii sau politici. Ea pretinde ca aceste modificari deschid calea unei masive fraude electorale.

In timpul Revolutiei Portocalii din 2004, sute de mii de persoane au iesit pe strada si au rasturnat rezultatele alegerilor considerate fraudate ce il dadeau castigator pe Ianukovici.

Protestele, considerate a fi cele mai mari din Europa dupa al Doilea Razboi Mondial, au pus Ucraine pe un curs pro-occidental, departe de Moscova. Cinci ani de nemultumire au rasturnat insa aceasta tendinta.

Sursa: Antena3.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *