Social

Japonia a oferit aparataj medical modern pentru mai multe spitale din R. Moldova

Viceministrul de Externe al Japoniei Motome Takisawa şi ambasadorul Japoniei la Chişinău Masanobu Zoshii au efectuat astăzi o vizită de lucru la Institutul de Medicină Urgentă pentru a vedea dacă echipamentul oferit a fost repartizat şi instalat cu succes în cadrul instituţiei.

„R. Moldova a beneficiat de un sprijin pentru îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă medicală. Guvernul Japoniei va susţine în continuare dezvoltarea sistemului medical din țara voastră. Sperăm că acest proiect va duce la intensificarea relaţiilor dintre ţările noastre”, a declarat Motome Takisawa.

Ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, a specificat că instituţiile care au beneficiat de echipament modern sînt: Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei şi Copilului, Institutul Oncologic, Spitalul Clinic Municipal Sfînta Treime, Centrul Naţional de Sănătate Publică şi centrele de sănătate publică teritoriale din Chişinău, Bălţi, Edineţ, Soroca, Ungheni, Orhei, Hînceşti, Căuşeni, Cahul şi Comrat.

„Finanţarea proiectului a avut loc în baza unui acord între Guvernele R. Moldova şi Japoniei, semnat în iulie 2013. Deja în noiembrie 2014 o mare parte a utilajelor erau livrate. Majoritatea aparatelor au fost puse în funcțiune, celelalte vor deveni operaționale în scurt timp. Totodată, în luna octombrie va avea loc prima etapă de training a medicilor chirurgi pentru utilizarea acestor tehnologii moderne. Valoarea totală a echipamentului oferit în cadrul acestui proiect este de aproximativ 800 milioane de lei /peste 40 mln de dolari SUA/”, a menţionat Glavan.

Pe parcursul ultimilor patru ani, doar Institutul de Medicină Urgentă şi-a suplimentat, datorită acestui proiect, potenţialul tehnic cu mai multe utilaje performante printre care: tomograf computerizat, Rezonanţă Magnetică Nucleară, angiograf, ecograf şi aparate radiologice. Utilajele medicale au o valoare totală de aproximativ 140 milioane de lei, iar pacienţii pot beneficia gratuit de serviciile acestora.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *