Ultima oră

JO au generat criza economică a Greciei?

 Când analiştii şi-au îndreptat atenţia asupra cauzelor care au aruncat Grecia într-o situaţie financiară dezastruoasă, Jocurile Olimpice de Vară din 2004, organizate la Atena, au ieşit în evidenţă.

Chiar dacă nu a determinat de unul singur problemele economice ale Greciei, evenimentul sportive şi-a adus un aport considerabil, spun specialiştii în finanţe, citaţi de AP.

Jocurile Olimpice din 2004 au dat startul cheltuielilor iresponsabile ale guvernanţilor greci, susţine Stella Alfieri, o fostă parlamentară, membră unui partid de stânga care s-a opus organizării evenimentului.

“Într-un fel, mă simt răzbunată că avertismentele noastre s-au transformat în realitate, însă este tragic pentru întreaga ţară. Au exploatat sentimentul de mândrie al poporului grec. Banii au fost aruncaţi pur şi simplu pe fereastră”, a declarat Alfieri.

Jocurile Olimpice din 2004 au costat Grecia aproape 11 miliarde de dolari, la ratele actuale de schimb valutar, de două ori mai mult decât bugetul iniţial. În plus, cifra nu include costurile proiectelor de infrastructură făcute pe ultima sută de metri, la preţuri extrem de ridicate. În lunile de dinaintea evenimentelor, echipele de muncitori au lucrat zi şi noapte, folosind instalaţii de iluminat nocturn, ceea ce au dus la umflarea considerabilă a costurilor proiectelor.

De asemenea, factura pentru măsurile de securitate i-a costat pe greci încă 1,2 miliarde de dolari.

În prezent, multe dintre arenele construite pentru Olimpiadă sunt nefolosite.

Sursa: Realitatea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *