Sport

Jocurile Olimpice ale Tineretului – o şansă pentru revigorarea rezervelor sportive

Intenţia Comitetului Internaţional Olimpic de a spori atenţia faţă de sportul practicat de juniori este una salutară, cu toate că pregătirea şi participarea loturilor de sportivi la evenimente complexe de această anvergură impune cheltuieli suplimentare. Indubitabil, bugetul auster al sportului autohton găseşte cu multă dificultate resurse pentru participarea tinerilor moldoveni la tipul respectiv de competiţii însă, probabil, mult mai motivate ar fi asemenea cheltuieli, decât cele generate de participarea la variate simpozioane sau deplasări protocolare peste hotarele republicii.

Jocurile Tineretului par a fi şi o oportunitate eficientă pentru sporirea nivelului de practicare a sportului de către juniori. Or, problema rezervelor în sportul autohton este una de actualitate şi are o deosebită importanţă pentru schimbul de generaţii în acest domeniu.

Competiţiile preolimpice de calificare ne demonstrează că, în pofida condiţiilor modeste de antrenament, tehnicienii moldoveni reuşesc să „clădească” performanţe şi printre reprezentanţii sportului de mâine, drept dovadă servind cele şapte cote de participare la Jocurile Olimpice ale Tineretului din Singapore.

Prima sportivă care a obţinut dreptul de a se deplasa în Singapore este Alexandra Mârca, la proba de tir cu arcul. Exemplul ei a fost urmat de Olga Blizneţ (tenis de masă), canotorul Alexandru Ţiganu şi reprezentanţii nataţiei: Eugenia Tanasienco şi Sergiu Golban. Recent, şi reprezentanţii atletismului au obţinut promovarea: Dorina Cravcenco a realizat baremul la cursa de alergări pe distanţa de 2000 de metri, iar Eugen Gluşco ne va reprezenta în proba olimpică de aruncare a suliţei.

Însă lista lotului moldovenesc aflat în pregătire către forul olimpic din anul curent nu este închisă. Şanse reale de a căpăta bilete de Singapore mai au boxerii şi luptătorii. De asemenea, se mizează şi pe invitaţiile speciale ale federaţiilor internaţionale, or, şi un Vladislav Arventi, premiant al Mondialului de Taekwondo rezervat seniorilor, îşi merită locul în această selecţionată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *