Actualitate

Jurnalisti cu calusul in gura

Cateva zeci de jurnalisti au pichetat, ieri, Guvernul R. M., actiune organizata cu prilejul Zilei Mondiale a Libertatii Presei. Organizatiile media au dorit sa le reaminteasca autoritatilor despre drepturile si libertatile mass-media din R. M. si sa sensibilizeze opinia publica asupra incalcarii dreptului la informare, violarii libertatii de expresie, presiunilor exercitate de autoritati asupra mass-media neloiale Puterii.

„Pichetam guvernul chiar daca acesta este unul in exercitiu, si nu unul functional. In opinia noastra, acesta este direct responsabil de situatia critica in care se afla mijloacele de informare in masa independente, in ultimul timp tot mai multi jurnalisti fiind intimidati, abuzati, fiindu-le confiscat echipamentul, neputand astfel sa-si exercite meseria”, a declarat Petru Macovei, directorul Asociatiei Presei Independente.

Anul trecut, la 3 mai, de Ziua libertatii presei, premierul Zinaida Greceanai a avut un mesaj catre jurnalistii din R. Moldova. Anul acesta insa autoritatile centrale nu s-au mai obosit sa ne adreseze vreun mesaj. In cel de anul trecut primul ministru asigura jurnalistii ca guvernul va face tot posibilul ca mass-media, fara exceptie, sa aiba acces la informatiile de interes general, ca va asigura accesul nediscriminatoriu la informatiile oficiale, ca va consolida capacitatile instantelor judecatoresti in examinarea cazurilor privind exercitarea libertatii de exprimare etc. Insa, jurnalistii prezenti la pichetare, au constatat ca niciuna din promisiuni nu a fost onorata, ba dimpotriva, anul 2008 a fost plin de abuzuri, intimidari, ascunderea informatiei etc. „In ultimul an mai multe redactii au umblat prin instantele de judecata pentru ca au indraznit sa spuna adevarul. S-au intamplat cazuri cand cetatenii care si-au expus opinia pe diferite forumuri au fost chemati la Securitate sa dea explicatii etc.”, a spus Macovei.

Valeriu Saharneanu, presedintele UJM, a mentionat ca in ultimul timp tot mai multa lume doreste sa fuga din Moldova, dovada fiind cozile imense de la Consulatul Romaniei. El a subliniat ca, in ultimii opt ani, guvernarea comunista nu numai ca nu a colaborat cu mass-media, dar a ajuns sa se rafuiasca cu jurnalistii. In context, presedintele UJM a adus drept exemplu modul in care au fost furate posturile municipale „Euro TV” si „Antena C”, cum au fost inabusite protestele ziaristilor de la Casa Radio. „Asa nu se mai poate, guvernarea trebuie sa revina in albia statului de drept”, a mentionat Saharneanu.

Protestatarii au cerut noului parlament sa asigure libertatea presei si libertatea jurnalistilor de a-si exercita meseria indiferent de institutiile media la care lucreaza. In ultimii ani, guvernarea comunista a creat cele mai stresante conditii de activitate pentru presa libera. Impactul acesteia asupra cetatenilor este insa unul foarte mare, atingand apogeul in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2009 si in perioada posteelectorala.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *