IT&C

Jurnalistii moldoveni sunt indemnati sa nu fure

Consiliul de Presa (CP) din Republica Moldova face apel catre jurnalisti si institutiile mass-media sa respecte drepturile de autor si sa nu admita cazuri de plagiat in activitatea lor jurnalistica. Pozitia CP este exprimata printr-un Apel adresat jurnalistilor si institutiilor mass-media.

Potrivit documentului, CP a fost sesizat de catre unele institutii mass-media referitor la acte de preluare neautorizata si cu incalcarea reglementarilor dreptului de autor a unor articole si stiri din editiile electronice ale ziarelor si agentiilor de presa. CP ii indeamna pe jurnalisti si institutiile mass-media sa respecte prevederile Legii privind dreptul de autor si drepturile conexe si ale codurilor etice pentru jurnalisti.

In context, CP aminteste prevederile Legii privind dreptul de autor care stabibelste ca „autorul beneficiaza de dreptul exclusiv de autor asupra operei sale, acesta rezultand din insusi faptul crearii ei”.

Codul principiilor de etica profesionala al jurnalistului din R. Moldova prevede ca plagiatul este inadmisibil, iar „jurnalistul va face trimiteri la numele autorului, ori de cate ori va face uz, intr-un fel sau altul, de o lucrare a colegului sau”. Totodata, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalisti recomanda jurnalistilor sa nu imprime, multiplice sau distribuie anumite materiale, daca nu au „un acord (verbal sau in scris) cu autorul acestora in ceea ce priveste drepturile conexe”. In aceeasi ordine de idei, CP solicita institutiilor mass-media printate si electronice sa nu recurga la preluarea de materiale fotografice fara acordul si citarea sursei si/sau autorului.

CP recomanda ca preluarea fara cost a unor materiale de presa sa se realizeze dupa modelul unor tari membre ale Uniunii Europene, si anume in limita maxima de 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza. In mod obligatoriu, in aceste cazuri, trebuie citata sursa si autorul informatiei si indicat linkul direct la sursa. Preluarea integrala a articolelor sau stirilor se poate realiza doar in conditiile unui acord incheiat cu detinatorul drepturilor.

Consiliul de Presa este un mecanism de autoreglementare, creat pentru sporirea responsabilitatii presei din Republica Moldova fata de cititori prin solutionarea amiabila a litigiilor dintre publicatii si cititori, cultivarea culturii dialogului si respectului reciproc intre presa si consumatorii de media, promovarea jurnalismului de calitate si a respectarii standardelor profesionale si deontologiei jurnalistice de catre ziare, reviste, agentii de stiri sau portaluri informationale. Fondatori ai Consiliului de Presa din Republica Moldova sunt: Asociatia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Comitetul pentru Libertatea Presei, Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Centrul de Resurse al Organizatiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Moldova „CREDO” si Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale „Viitorul”.

Info-Prim Neo

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *