Timpul.md

CSI / Rusia 14 Iulie 2015 | 14:44

Jurnaliştii ruşi recunosc că sistemul BUK, care a doborât avionul MH-17, a fost adus din Rusia

Pe 14 iulie 2014, lansatorul „Buk” a ajuns din Rusia pe teritoriul Donbasului prin punctul de control „Severnîi”, care este situat în apropierea orașului Krasnodon (regiunea Lugansk). Aceasta este concluzia anchetei realizate de experții și jurnaliștii publicatiei ruse „Novaia Gazeta”.

„Sistemul de lansare era deplasat doar după ora 22:00. Din partea comendaturii LNR de operațiune se ocupa fostul comandant al batalionului „Zarea” cu apelativul „Oleg” sau „Bugor”- la acea vreme „adjunctul ministrului apărării LNR”. (Acum acesta se afla in St. Petersburg, sub arest la domiciliu. A fost arestat de Serviciul Federal de Securitate – FSB – privind suspiciunea de fraudă)”- scrie ziarul.

Bugor a condus negocierile privind transferul transportului Buk cu „Andrei Ivanovici” – apelativ „Orion”, la acel moment consilier militar la biroul comandantului militar al „LNR”. „Orion” este acum în Rusia, numele său nu a putut fi stabilit. Separatistii care îl știau pe „Orion” sustin ca acesta era ofițer al Ministerului Apărării din Rusia.

În orasul Krasnodon, „Buk” a fost ţinut într-un depozit militar nefolosit, unde a stat toată ziua. Este demn de remarcat faptul că, potrivit unor surse, lansatorul de rachete a fost livrat fără rachete pe teritoriul controlat de ruşi în Lugansk. Surse din „DNR” au declarat ziarului că „racheta pentru Buk a fost livrata de speratistii DNR”.

În noaptea de 14 spre 15 iulie, lansatorul de rachete a efectuat traseul: Krasnodon – Pervomaisk – Krasnîi Luci.

În noaptea de 15 spre 16 iulie, Buk a fost adus in zona Snejnoe-Torez. Sistemul de lansare a fost insotit tot drumul de un autovehicul insemnat cu litera „K” – Komendatura -, notează ziarul.

Transferul sistemului Buk catre cei din DNR a avut loc la Snejnoe. Coordonatorul din partea DNR, care a fost responsabil în continuare de acest transport special, a fost o persoana cu indicativul „Bibliotecarul”. Tot el a fost cel care a repatriat apoi instalatia in Rusia, imediat după tragedia aviatica.

Coloana a fost insotita de un ofiter numit „Gurza”, despre care separatiștii spun ca era ofițer al serviciului secret rus.

Despre „Gurza” se mai sustine ca a fost prezent in timpul lansarii rachetei si tot el a fost unul dintre primii care a raportat despre doborarea avionului de pasageri.

În plus, în afara de „Gurza” si „Bibliotecar”, de securitatea Buk-ului mai era responsabil şi așa-numitul „general DNR Hmurîi”, precum si luptătorii separatisti cu apelativele Buriat și Boţman.

În dimineața zilei din 17 iulie, sistemul Buk a fost desfasurat pe poziție în zona Snejnoe. Potrivit martorilor, persoanele care însoteau sistemul de lansare nu aratau ca separatistii locali.

La sosire pe pozitie, echipa Buk a primit ordin sa astepte un avion de transport militar AN-26 apartinand Fortelor Aeriene ucrainene.

În jurul orei 20:00, pe 17 iulie, după prăbușirea „Boeing-ului”, lansatorul „Buk” a fost reperat pe autostrada care duce din direcția Snejnoe spre Matveiev Kurgan din regiunea Rostov (Rusia).

În noaptea de 17 spre 18 iulie, lansatorul a fost transferat peste graniță.

Raportul privind investigarea dezastrului aeronavei Malaysia Airlines – Boeing MH17 – ar trebui să se facă public pe 17 iulie a.c.

sursa: paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus