CSI / Rusia

Jurnaliştii ruşi recunosc că sistemul BUK, care a doborât avionul MH-17, a fost adus din Rusia

„Sistemul de lansare era deplasat doar după ora 22:00. Din partea comendaturii LNR de operațiune se ocupa fostul comandant al batalionului „Zarea” cu apelativul „Oleg” sau „Bugor”- la acea vreme „adjunctul ministrului apărării LNR”. (Acum acesta se afla in St. Petersburg, sub arest la domiciliu. A fost arestat de Serviciul Federal de Securitate – FSB – privind suspiciunea de fraudă)”- scrie ziarul.

Bugor a condus negocierile privind transferul transportului Buk cu „Andrei Ivanovici” – apelativ „Orion”, la acel moment consilier militar la biroul comandantului militar al „LNR”. „Orion” este acum în Rusia, numele său nu a putut fi stabilit. Separatistii care îl știau pe „Orion” sustin ca acesta era ofițer al Ministerului Apărării din Rusia.

În orasul Krasnodon, „Buk” a fost ţinut într-un depozit militar nefolosit, unde a stat toată ziua. Este demn de remarcat faptul că, potrivit unor surse, lansatorul de rachete a fost livrat fără rachete pe teritoriul controlat de ruşi în Lugansk. Surse din „DNR” au declarat ziarului că „racheta pentru Buk a fost livrata de speratistii DNR”.

În noaptea de 14 spre 15 iulie, lansatorul de rachete a efectuat traseul: Krasnodon – Pervomaisk – Krasnîi Luci.

În noaptea de 15 spre 16 iulie, Buk a fost adus in zona Snejnoe-Torez. Sistemul de lansare a fost insotit tot drumul de un autovehicul insemnat cu litera „K” – Komendatura -, notează ziarul.

Transferul sistemului Buk catre cei din DNR a avut loc la Snejnoe. Coordonatorul din partea DNR, care a fost responsabil în continuare de acest transport special, a fost o persoana cu indicativul „Bibliotecarul”. Tot el a fost cel care a repatriat apoi instalatia in Rusia, imediat după tragedia aviatica.

Coloana a fost insotita de un ofiter numit „Gurza”, despre care separatiștii spun ca era ofițer al serviciului secret rus.

Despre „Gurza” se mai sustine ca a fost prezent in timpul lansarii rachetei si tot el a fost unul dintre primii care a raportat despre doborarea avionului de pasageri.

În plus, în afara de „Gurza” si „Bibliotecar”, de securitatea Buk-ului mai era responsabil şi așa-numitul „general DNR Hmurîi”, precum si luptătorii separatisti cu apelativele Buriat și Boţman.

În dimineața zilei din 17 iulie, sistemul Buk a fost desfasurat pe poziție în zona Snejnoe. Potrivit martorilor, persoanele care însoteau sistemul de lansare nu aratau ca separatistii locali.

La sosire pe pozitie, echipa Buk a primit ordin sa astepte un avion de transport militar AN-26 apartinand Fortelor Aeriene ucrainene.

În jurul orei 20:00, pe 17 iulie, după prăbușirea „Boeing-ului”, lansatorul „Buk” a fost reperat pe autostrada care duce din direcția Snejnoe spre Matveiev Kurgan din regiunea Rostov (Rusia).

În noaptea de 17 spre 18 iulie, lansatorul a fost transferat peste graniță.

Raportul privind investigarea dezastrului aeronavei Malaysia Airlines – Boeing MH17 – ar trebui să se facă public pe 17 iulie a.c.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *