Timpul.md

Actualitate 24 Mai 2011 | 18:11

Justiţia, faţă în faţă cu „Consiliul lui Lupu” şi „papucii lui Efrim”

Numai nu despre justiţie şi reforme s-a discutat ieri la prima şedinţă a Consiliului naţional pentru reforma organelor de drept, creat prin decretul preşedintelui interimar, Marian Lupu. Principalul subiect asupra căruia s-au concentrat toţi a fost propunerea proaspătului ministru al Justiţiei, Oleg Efrim, de a-l exclude din conducerea Consiliului pe prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc.

În opinia lui Efrim, „conducerea Consiliului naţional pentru reforma în justiţie trebuie să reflecte scopul reformelor pe care ni le propunem. Oamenii de aici nu trebuie să genereze niciun semn de întrebare”. Efrim a propus ca Plahotniuc să fie înlocuit cu Igor Dolea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în caz contrar Efrim este gata să-şi cedeze poziţia de vicepreşedinte al Consiliului unui reprezentant al societăţii civile. În replică, Vlad Plahotniuc a declarat că ministrul Justiţiei este portavocea fie a comuniştilor, fie a liberal-democraţilor: „Cine are interes să promoveze reformele, o face, cine nu, atacă persoana. Cred că a făcut acest atac la comanda cuiva, ceea ce denotă faptul că constituirea acestui Consiliu a deranjat anumite interese. După cum ştiţi, s-au opus doar două PCRM şi PLDM”.

Nici reacţia preşedintelui interimar Marian Lupu nu a întârziat să vină. El a sărit în apărarea colegului său de partid: „Dl Efrim nu a fost şi nici nu este Dumnezeu şi nu are nici dreptul profesional, nici moral să ceară ceva”. Nici Lupu nu crede că ministrul Justiţiei acţionează pe cont propriu. „Dl Efrim asemenea escapade nu le face de capul său, ci e mai degrabă o unealtă. I-am spus că trebuie să-şi cunoască numărul la papuci...”, a declarat cel care la 19 mai, prin decret prezidenţial, a creat Consiliul naţional pentru reforma organelor de drept - un organ consultativ care-şi propune să grăbească reforma în justiţie. Din componenţa Consiliului fac parte deputaţi, conducătorii CCCEC, MAI, SIS, judecători, reprezentanţi ai ONG-urilor.

Anterior, o intenţie asemănătoare - de creare a unui astfel de Consiliu - a avut-o şi Guvernul. Premierul Vlad Filat a renunţat însă la acesta în favoarea „Consiliului lui Lupu”. „Nu doresc ca cei care activează în justiţie, dar şi ceilalţi cetăţeni să fie puşi în situaţia de a asista la un show dezgustător legat de cine e mai reformator, la o luptă pentru putere sau influenţă în acest domeniu”, a declarat Filat luni, 23 mai.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus