Politică

Justitia: reformata si asanata

La ora actuala nu exista niciun fel de presiuni si interventii din partea Puterii asupra justitiei, afirma ministrul Justitiei, Alexandru Tanase. ”Nu exista niciun caz, sau cel putin eu nu cunosc, cand un membru al guvernului actual sau un alt demnitar s-ar fi implicat in a da dispozitii instantelor de judecata cum sa judece o cauza sau ce solutii sa pronunte”, a declarat A. Tanase la sedinta Clubului jurnalistilor de investigatii.

Ministrul a subliniat ca nu exista nici dependenta financiara a justitiei de alte autoritati ale statului, deoarece justitia isi formeaza singura bugetul, fara limitari si cenzurari din partea executivului, fiind singurul domeniu care, in pofida crizei, a primit integral sumele solicitate pentru buna functionare. ”Nu cred ca exista la ora actuala probleme la capitolul independenta justitiei, raman insa mari probleme la capitolul functionarea justitiei si integritatea corpului de judecatori”, a spus A. Tanase.

Oficialul a anuntat ca Ministerul Justitiei pregateste o ampla reforma in sistemul judecatoresc, care va simplifica la maximum procedurile judiciare, stabilind reguli de joc egale pentru toti justitiabilii. Potrivit ministrului, reforma, care va viza toate domeniile – penal, civil, contencios administrativ – urmeaza sa asigure drepturi egale la justitie pentru toti cetatenii, sporind sansele acestora la un proces echitabil. „Va disparea umblatul din instanta in instanta, asa cum se intampla astazi, din cauza normelor procedurale in vigoare, fiind stabilite competente foarte clare pentru toate verigile sistemului judecatoresc”, a spus ministrul Justitiei. Astfel, toate dosarele, indiferent de statutul persoanei trimise in judecata, vor merge in prima instanta, unde se vor judeca probele si se vor audia martorii, si nu cum se intampla la ora actuala – cand este vorba sa contesti un act al Guvernului mergi in Curtea de Apel, ca sa atragi la raspundere penala un general trebuie sa mergi la Curtea Suprema de Justitie etc. Pentru o parte din dosare se va mentine procedura Apelului, unde se va verifica daca a fost judecat corect fondul cauzei. Iar Curtea Suprema de Justitie urmeaza sa devina, asa cum este in toata lumea, o instanta de casatie, unde se va examina numai faptul aplicarii corecte a legii, si nu probele sau depozitiile martorilor. Potrivit lui A. Tanase, reforma va aduce o claritate pe verticala, de sus pana jos, ceea ce va scurta procedurile judiciare, va limita posibilitatea de a parcurge calea judiciara din fond pana in CSJ de trei ori fara nicio noima, dar va usura si munca judecatorilor.

La fel de importanta, potrivit ministrului, este si asanarea corpului de judecatori, pentru a-l scapa de ”putrefactia morala” care a afectat o parte a acestuia: ”Nu-s atat de multi judecatori corupti si obedienti puterii, cum se crede. Este vorba de cativa magistrati, despre care presa a scris in repetate randuri si pe care toata lumea ii cunoaste. 10% din corpul de judecatori daca ar fi scuturat si purificat, sa vedeti cum vor merge lucrurile de bine in justitie”. Ministrul a spus ca se va actiona exclusiv prin instrumentele legale, adica prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, singurul organ de competenta caruia tine sanctionarea judecatorilor . A. Tanase a comunicat ca a fost finalizata formarea Colegiului disciplinar si a Colegiului de calificare din cadrul CSM, astfel ca de saptamana viitoare vor incepe sa examineze toate dosarele legate de plangerile impotriva judecatorilor. ” Nu va ramane ncio plangere nesolutionata. Aici vom fi foarte exigenti si vom insista asupra aplicarii unor sanctiuni foarte si foarte dure impotriva celor care incalca legea”, a spus ministrul.

Ministrul a anuntat ca urmeaza a fi reformata fundamental si institutia avocaturii. Un proiect de lege in acest sens a fost deja aprobat de guvern si Comisia parlamentara de profil, fiind avizat pozitiv de Consiliul Superior al Magistraturii si de o serie de organizatii internationale, inclusiv Consiliul Europei. „Noi cream o structura noua, facem birouri regionale de avocati, pentru prima data vom impune standarde de calitate a muncii avocatului si vom face ordine in procedurile disciplinare etc.”, a mentionat A. Tanase. O pozitie principiala a reformei este ca pe viitor sa nu fie admisi in avocatura din oficiu, fara examen, fostii procurori si judecatori. „Daca vorbim de eradicarea coruptiei, cumatrismului, traficului de influenta s.a.m.d., este bine ca cel care a fost procuror sa-si duca cariera de procuror pana la capat, la fel si judecatorii”, a opinat ministrul Justitiei.

„Putem sa criticam avocatii si ar fi naiv sa credem ca intr-un stat unde toate lucrurile merg prost, avocatura poate merge ideal. Este insa important sa intelegem cauzele unei asemenea stari de lucruri”, a spus ministrul. In opinia sa, in perioada guvernarii sovietice, dar si a celei comuniste recente, avocatura a fost acel rau necesar de care guvernarile respective nu se puteau lipsi, pentru a da o aparenta de legitimitate actelor de justitie. „De aceea avocatura a fost lasata de izbeliste, nu i s-au alocat niciodata bani din partea statului si nu a existat nicio reforma in vederea consolidarii institutiei, nimeni nu avea nevoie de o institutie functionala”, a mentionat A. Tanase.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *