Externe

Kazahstanul se distanţează tot mai mult de Rusia

 În viitorul apropiat taberei inamicilor ar putea să se alăture în curând și Kazahstan, susține site-ul de analiza politica si militara InformSoprotivlenie (IS).

Primul seism al relațiilor de prietenie dintre cele doua tari a avut loc pe 29 august, 2014, când Putin, în timpul discursului său de la Forumul „Seliger”, a spus că Kazahstanul nu a fost niciodată stat … Și cu toate că scandalul a fost repede mușamalizat, ecouri ale declarației mai răsună cu intensitate schimbătoare în spațiul informațional rus.

De exemplu, recent, odiosul politician Eduard Limonov, unul dintre ideologilor „primăverii ruse”, a declarat că teritoriul Kazahstanului, de Urali și pana la Ust-Kamenogorsk, ar trebui să intre în componenta Rusiei după moartea președintelui Nursultan Nazarbaev.

Kazahstanul, între timp, încearcă să nu piardă controlul asupra situației și, în ciuda apartenentei sale la CEEA, se orientează tot mai deschis spre vecinul estic – China.

Câteva cifre. În 2013, Rusia a investit în Kazahstan un miliard de dolari, în timp ce China – aproape 20 de miliarde. De la sfârșitul anului 2014, Beijingul a anunțat un nou pachet de investiții de 14 miliarde de dolari.

In plus, de-a lungul ultimilor ani, Kazahstan și China si-au legat economiile cu o rețea de drumuri și căi ferate. În 2012, a fost finalizata calea ferată Zhetygen – Khorgos. În 2014, au fost finalizate lucrările la drumul Zhezkazgan – Beyneu, parte din noul „Drum al Matasii” către UE.

Toate indiciile arată că Kazahstanul se mișcă spre o alianța rasiala cu China. În din epoca lui Genghis Khan și până în secolul al XVIII-lea, kazahii au fost subiecți supuși Împăratului Chinei, cu toate avantajele si drepturile care reieșeau. De fapt, zona aflata sub suzeranitate chineza acoperea si mare parte din Siberia, fapt dovedit si de toponomia regionala (ex. Tiumen, Қazhy-Tarқan (Astrahan, rus.), Altai, Orinbor (Orenburg), Ombі (Omsk), Celyabі (Cheliabinsk), până la Penza și Mari El …).

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *