Externe

Kirghistan: Guvernul a demisionat. Presedintele Bakiev a parasit capitala…

UPDATE 5 Guvernul kirghiz a demisionat si presedintele Kurmanbek Bakiev a parasit capitala Biskek, a declarat miercuri un lider al Miscarii populare unificate (de opozitie), Temir Sariev, citat de RIA Novosti.

"Ne aflam in sediul guvernului pentru a incepe negocierile. Premierul Ossenov a semnat actul de demisie al guvernului (…). Dl. Bakiev a parasit Casa Alba (sediul guvernului) si orasul Biskek", a precizat Sariev, in fata presei ruse.

UPDATE 4 Opozitia kirghiza a preluat controlul asupra mai multor cladiri administrative din capitala tarii si a format un guvern alternativ condus de fostul ministru al Afacerilor Externe Roza Otumbaieva, a anuntat agentia kirghiza AKIpress, preluata de RIA Novosti.Confruntarile dintre manifestanti si fortele de ordine s-a soldat deja cu 40 de morti si 400 de raniti in Biskek, potrivit ministerului Sanatatii.

UPDATE 3 Fortele de ordine au deschis focul asupra manifestantilor care protesteaza in fata sediului guvernului din capitala, relateaza un reporter Reuters aflat la fata locului.

Un grup de cel putin 10 soldati trageau cu armele automate din sediul guvernului. In centrul capitalei s-au auzit mai multe explozii. Protestatarii evacuau oamenii raniti, acoperiti de sange, din piata.

Pe de alta parte, autoritatile kirghize au eliberat peste 10 lideri ai opozitiei, dupa ce o multime de oameni s-a adunat in fata cladirii in care erau arestati.

UPDATE 2 Fortele de ordine au recurs la grenade lacrimogene si la focuri de arma in incercari repetate de a dispersa manifestantii care au inconjurat palatul prezidential din capitala Biskek, dar s-au retras dupa ce protestatarii au incercat sa doboare portile cu un vehicul blindat.

O sursa din politie afirma ca cel putin 17 oameni au fost ucisi in timp ce reporterii AFP au observat sase corpuri scoase din piata centrala, in apropierea palatului prezidential.

Intr-o incercare disperata de a stopa protestele, premierul Daniyar Usenov a declarat starea de urgenta.

Dar la scurt timp de la anunt, partizanii opozitiei au luat cu asalt televiziunea de stat, fortand oprirea tuturor programelor.

O sursa din Ministerul de Interne a declarat ca ministrul Moldomus Kongantiiev a fost ucis in timpul revoltelor din Talas – orasul unde au inceput protestele.

Kongantiiev a fost atacat de protestatari, care au reusit sa-l ia ostatic pe vicepremierul Akilbek Zaparov, potrivit agentiei de stiri Kabar Kyrgyz (de stat).

In Biskek, rasunau explozii de grenade si focuri de automate.

Statele Unite, care au o baza aeriana in Kirghistan, folosita in campaniile militare din Afganistan, si-au exprimat "profunda ingrijorare".

UPDATE 1 Presedintele tarii instaureaza starea de urgenta

Presedintele tarii, Kurmanbek Bakiyev, a ordonat instaurarea starii de urgenta in capitala Biskek si in alte trei regiuni ale Kirghistanului, a anuntat un purtator de cuvant citat de Reuters.

Starea de urgenta va fi instaurata in orasele Naryn si Talas si in regiunea Chuiskaya. Ordinul se refera inclusiv la stingerea luminilor intre orele 10 p.m. si 6 a.m.

Ordinul presedintelui nu a fost inca aprobat de Parlament.

UPDATE In jurul orei 11,00 (ora Romaniei), fortele de ordine au inceput sa disperseze multimea de manifestanti adunata in piata centrala din Biskek, unde se afla sediul Guvernului, relateaza un corespondent RIA Novosti aflat la fata locului.

Se aud zgomote de explozii si tiruri de armament, iar manifestantii fug din piata.

Numarul protestatarilor este dificil de aproximat, dar politia locala vorbeste de cateva mii de persoane.

In jurul orei 9,00, intre 3.000 si 5.000 de protestatari marsaluiau spre piata centrala a orasului, potrivit corespondentului AFP.

Politia kirghiza a recurs la gaze lacrimogene in incercarea de a-i imprastia pe partizanii opozitiei. Multimea, care flutura steaguri albastre, a raspuns cu pietre, atacand masinile politiei.

Politia s-a retras din fata protestatarilor, ascunzandu-se in cladirile din imprejurimi. Manifestantii au reusit sa puna mana pe o parte din echipamentul politiei.

In timpul diminetii, circa 1.000 de partizani ai opozitiei au reusit sa rupa randurile politiei si au devastat sediul guvernului regional din Talas, potrivit Radio Europa Libera.

Revoltele vin la o zi dupa ce Miscarea pentru Unitatea Poporului, de opozitie, a promis manifestatii antiguvernamentale ample pe parcursul acestei saptamani, in semn de protest fata de coruptia generalizata si de sufocarea presei independente.

Rusia a cerut autoritatilor kirghize sa nu foloseasca forta impotriva protestatarilor

"Sustinem ferm ca orice neintelegeri – politice, economice si sociale – sa fie rezolvate in cadrul regulilor democratice din Kirghistan, fara recurgerea la forta impotriva cetatenilor", a declarat ministrul adjunct de externe, Grigori Karasin.

Trei lideri ai opozitiei au fost arestati sub acuzatia de "crime foarte grave", a anuntat procurorul general al Kirghistanului, Nurlan Tursunkulov.

Kirghistanul, o fosta republica sovietica implicata intr-un conflict frontalier cu China referitor la muntii Tien Shan, a fost considerata multa vreme drept cea mai instabila tara din regiune.

Sursa: hotnews

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *