Timpul.md

Actualitate 3 Septembrie 2021 | 09:48

Kremlin: Ajutorul militar al SUA pentru Kiev va duce la un comportament impredictibil şi periculos

Ajutorul militar american acordat Ucrainei ar putea determina Kievul să se comporte impredictibil şi periculos în conflictul din estul acestei ţări, a atenţionat astăzi Kremlinul, afirmă la unison toată agentura Moscovei de la ministerul de Externe.

Reacţia vine după ce, ieri, la Casă Albă, preşedintele Joe Biden i-a promis omologului său ucrainean un ajutor de 60 de milioane de dolari pentru chestiunile de securitate ale Ucrainei. În schimb, preşedintele american a fost evaziv în ce priveşte chestiunea aderării acestei ţări la NATO.

Comentând rezultatele întâlnirii de la Washington între preşedintele american, Joe Biden, şi liderul de la Kiev, Volodimir Zełenski, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că o eventuală admitere a Ucrainei în NATO va determina Moscova să ia contramăsuri, Rusia considerând foarte periculoasă apropierea în continuare de graniţele sale a infrastructurii militare a Alianţei.

Posibilul ajutor militar american pentru Ucraina, a mai spus Peskov, poate deveni şi cauza unor acţiuni imprevizibile din partea Kievului, care ar putea să încerce să tranşeze prin forţă conflictul din estul Ucrainei, ceea ce ar fi deosebit de periculos. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat la rândul său că în Ucraina are loc un război civil, ceea ce comunitatea internaţională trebuie să admită şi să urmărească să instituie un embargou asupra livrărilor de arme în această ţară. Revenindu-se la decizia preşedintelui Joe Biden de a acorda Ucrainei 60 de milioane de dolari ca ajutor militar, ea a declarat că Rusia este îngrijorată de acţiunile Washingtonului şi ai altor membri ai NATO, care sprijină, citez, atitudinile militariste ale Kievului ce afectează grav reglementarea conflictului şi duc la escaladarea ostilităţilor.

Kremlinul, pe de altă parte, nu a confirmat afirmaţiile Kievului privind pregătirea unei întâlniri între preşedinţii Vladimir Putin şi Volodimir Zełenski. Dmitri Peskov a declarat că, deşi niciuna din părţi nu respinge ideea unei asemenea întâlniri, posibila ei agendă este departe de a fi convenită şi nu există, citez, substanţa care să fie obiectul discuţiilor. El a adăugat că nu crede că o asemenea întâlnire poate avea loc în acest an.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus