Social

La Drochia va fi deschis un centru pentru barbatii agresori

Revenita acasa de la munca din strainatate, Ileana nu s-a bucurat mult de viata alaturi de copiii ei. Intr-o clipa de furie, barbatul devenit foarte agresiv din cauza despartirii indelungate, i-a curmat viata si apoi s-a sinucis. Micutii au ramas in grija rudelor. Un alt caz ce a cutremurat Drochia a fost cel al unui tanar de 33 de ani care si-a ucis tata cu sange rece, pentru ca acela nu-i dadea voie sa plece la lucru peste hotare.

Aproximativ 70% din toate infractiunile din raionul Drochia tin de violenta in familie. Fenomen vechi de cand e Moldova, abia in ultimii ani este discutat deschis atat de factorii decizionali, cat si de simplii cetateni. In Drochia s-au implicat mai multe institutii, intre care politia, consiliul raional si asistenta sociala, in vederea monitorizarii si prevenirii violentei in familii. Centrul maternal „Ariadna” din orasul Drochia, finantat de Fondul ONU pentru Populatie, este un adapost pentru femeile in situatii dificile, creat in urma cu trei ani, dupa model occidental. Centrul ofera mamelor si copiilor lor ingrijire, educatie, asistenta medicala, sociala si psihologica. Desigur, nu poate acoperi necesitatile miilor de femei agresate de sotii lor. Institutia este mai mult ca un semnal de alarma in republica, lansat de specialisti si de victime ale violentelor din partea celor apropiati.

Centrul „Ariadna”, un adapost pentru femeile in dificultate

Le-am surprins pe cele sase femei-beneficiare ale „Ariadnei” venite acolo impreuna cu 11 copii ai lor, intr-o atmosfera placuta. Discutau, gateau sau isi plimbau micutii pe afara. Toate vietuitoarele centrului aveau in ochi o luminita de speranta ca situatia li se va imbunatati.
Alina are 29 de ani si s-a refugiat la „Ariadna” impreuna cu cei trei copii. „Avem casa, dar si probleme pentru ca stam cu bunica. Sotul a decedat intr-un accident si nu mai are nimeni grija si mila de noi in familie. Am doua surori care m-au fugarit din casa cu tot cu copii pe drumuri, pentru ca nu am de lucru si nici cu ce-mi intretine copiii”, povesteste femeia. Nu a vrut sa ne mai spuna nimic, pentru ca o inecau lacrimile, insa, totusi, spera ca oamenii buni n-au s-o lase sa moara de foame si au sa-i ofere si un acoperis.

Lilia, o alta femeie aproximativ de aceeasi varsta, a fost adapostita cu cei doi copii la centru de catre primarul localitatii de bastina. Micutii au tati diferiti, care i-au parasit. „Tata s-a despartit de mama, care si-a gasit alt barbat si nu ma mai primeste acasa. Trebuia sa impartim doua camere cu sapte persoane. Fratii ne-au dat afara, pentru ca nu am de lucru si nu vor sa ma ajute. Primarul mi-a spus sa vin aici ca sa ma salvez. Doar 150 de lei primesc de la stat pentru un copil, pentru celalalt nu am niciun act”, a spus femeia.

O alta locatara de la „Ariadna”, de numai 20 de ani, cu un prunc in brate, ne-a ascuns istoria ei trista, mai ales ca a fost chinuita de niste traficanti de carne vie. A incercat sa ne povesteasca ceva mai aproape de realitate: „Parintii mei sunt plecati peste hotare si nu are cine sa ma ajute, aici e mai usor, pentru ca mi se ofera un pachet alimentar. Nu am conditii pentru dezvoltarea copilului acasa”, ne-a marturisit tanara.

Nu lasa violenta sa intre in casa ta

O alta beneficiara a „Ariadnei”, de 38 de ani, a venit din r-l Floresti. „Pana la nasterea celui de-al doilea copil, am trait bine. Dupa aparitia fetitei, nu mai avem unde sta. Eu nu mai lucrez, pentru ca am grija de cea mica si soacra mi-a spus: „Ia-ti copiii, ca eu n-am sa va tin hojma pe toti pe spinarea mea. Nu vreau sa ma lepad de copii. Nu stiu ce voi face mai departe”.
„Institutia noastra poate adaposti circa zece mame si zece copii. Deseori, beneficiarele noastre vin cu doi-trei copii incoace. Iarna am avut chiar 25 de copii si zece mame! Ele se pot afla la noi sase luni. Avem o echipa multidisciplinara care in aceasta perioada le ajuta sa-si solutioneze problemele in relatiile cu sotii si in gasirea locurilor de munca”, a afirmat Simion Sarbu, directorul Centrului „Ariadna”. De serviciile institutiei beneficiaza victimele violentei in familie, potentialele victime ale traficului de fiinte umane, tinerele si femeile predispuse spre abandonul copiilor. Acestea sunt ajutate sa se integreze in societate si sa-si gaseasca un loc de munca.

Nici un caz cand doamnele sunt agresoare!!!

Cea mai importanta cauza a violentei in familie, considera Vitalie Josanu, vicecomisarul raionului Drochia, este abuzul de alcool. „Fenomenul se produce in familii social-vulnerabile. Mai e si migratia, la intoarcerea unuia dintre soti din afara apar deseori conflicte grave. Ofiterii nostri iau masuri ca asemenea cazuri sa fie elucidate sau prevenite. Conform noului Cod Contraventional, amenda pentru scandalagii e de circa 2000 de lei. Mai mult, se prevede si un arest contraventional pana la 15 zile”, a mentionat vicecomisarul din Drochia. Nu a fost inregistrat nici un caz cand doamnele si-au agresat sotii, a tinut sa precizeze Vitalie Josanu.

Conform studiilor efectuate de Directia de asistenta sociala Drochia, motivul principal al violentei in familie nu e saracia, ci migratia. „Femeile pleaca de acasa nu din saracie, ci din cauza umilintelor si batailor suportate din partea sotilor. Pleaca sa-si faca un capital, cu gandul sa se intoarca ulterior acasa si sa-si ia copiii”, a spus Natalia Magaleas, sefa Directiei asistenta sociala.

In ultimul timp, politistii lucreaza activ cu agresorii. Dintai receptioneaza plangeri, in cazul acestora intocmesc dosare de luare la evidenta a scandalagiilor familiali. Ei sunt controlati la domiciliu si convinsi sa-si schimbe comportamentul. In caz contrar, li se aplica ultima masura – arestul. Domnul vicecomisar este optimist in ceea ce priveste combaterea fenomenului. La propunerea acestuia (fara gluma!), in Drochia va fi deschis, in curand, si o institutie destinata agresorilor. Caci si acestia au nevoie de consiliere si ingrijiri speciale, sustin politistii.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *