Moldova

La ora nouă, rata de participare la referendumul din Găgăuzia a fost de 3,8 la sută

Conform declarațiilor organizatorilor au fost acreditați 275 de observatori din partea partidelor și diverselor organizații, reprezentanții presei fiind acreditați din oficiu. În regiune au fost amenajate 62 de secţii de votare care s-au deschis la ora 7.00, iar locuitorii vor trebui să-şi exprime opinia cu ajutorul a două buletine. Pe prima foaie alegătorii vor trebui să răspundă cu „da“ sau „nu“ la întrebarea „Sunteţi de acord cu vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova orientat spre integrarea în Uniunea Europeană?“, iar pe altă foaie oamenii vor trebui să bifeze un răspuns la întrebarea „Sunteţi de acord cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan?“.

De asemenea, locuitorii autonomiei se vor pronunța dacă sunt de acord sau nu cu proiectul legii UTA Găgăuză privind dreptul la autodeterminare, în cazul în care Republica Moldova își va pierde suveranitatea, transmite gagauzinfo.md

Liderul de la Comrat, bașcanul Mihail Formuzal a îndemnat populația să participe masiv și fără frică la cele două plebiscite, de astăzi, pentru a salva ceea ce el numește statalitatea Republicii Moldova. Apeluri similare au lansat și partidele comunist și socialist, care militează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamală – Rusia, Kazahstan, Belarus. Oficiali ai coaliției de guvernare consideră că plebiscitele contravin legii și pentru că ştampilele şi buletinele electorale nu au fost eliberate în mod legal. Autoritățile găgăuze și-au confecționat propriile ștampile și buletine de vot. Această consultare populară, susțin analiștii reprezintă o provocare și un dispreț total față de autoritățile centrale, menită să tulbure stabilitatea politică, după provocarile venite dinspre Transnistria și să stânjenească parcursul european al Republicii Moldova.

Presa de la Comrat a anunțat un miting de susținere a referendumurilor, organizat de etnici găgăuzi, la stația de metrou „1905”, din Moscova. Reamintim că în decembrie 1990 mișcarea separatistă Gagauz Halkı („poporul găgăuz”) proclamă în raioanele Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești ale RSS Moldovenești așa-numita Republica Găgăuză. În 1994 este recunoscută autonomia găgăuzilor, iar în 1995 actualele hotare ale Găgăuziei sunt stabilite prin referendum local.
 
Sursa: Radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *