Timpul.md

Actualitate 8 Mai 2015 | 15:23

Letonia: Ambasadorul rus, convocat după ce l-a criticat pe ministrul de Externe

Ministerul leton de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus Aleksandr Veşniakov, care l-a criticat într-un interviu pe şeful diplomaţiei letone Edgars Rinkevics după ce oficialul a comparat Rusia modernă cu al Treilea Reich.

Veşniakov a fost convocat la secretarul de stat Andrejs Pildegovics, care i-a transmis că declaraţiile pe care le-a făcut într-un interviu publicat în cotidianul local Vesti Segodnya sunt "inadmisibile", a anunţat joi Martins Dregeris, un consilier al ministrului Rinkevics.

Ambasadorul rus a criticat declaraţii ale ministrului leton de Exerne Edgars Rinkevics, care a comparat Rusia modernă cu al Treilea Reich.

"Mai întâi, din câte înţeleg, aceste declaraţii nu sunt susţinute de Guvernul Letoniei. În al doilea rând, ader opiniei exprimate de numeroşi ruşi: dacă domnul Rinkevics nu prezntă scuze, diplomaţii ruşi vor evita să mai dea mâna cu el", a adăugat Veşniakov, relatează agenţia rusă de stat TASS

În acest interviu, ambasadorul rus şi-a exprimat speranţa că în relaţiile dintre cele două ţări va prevala pragmatismul, apreciind că anumite forţe politice din statul baltic continuă să instige la sentimente antiruse.

"Asistăm la încercări insistente de deformare a faptelor istorice. Desigur, acest lucru este făcut în mod intenţionat, urmărind scopuri politice concrete, şi anume transformarea învingătorului în agresor şi a colaboraţioniştilor naziştilor în eroi. După aceea, procesiunile anuale ale legionarilor Waffen SS pot fi prezentate, din punct de vedere opus, ca fiind ale unor eroi care mărşăluiesc. Dar sunt sigur că nu va ieşi nimic din asta. Noi ştim adevărul şi încă mai trăiesc oameni care au fost nu doar martori oculari, ci participanţi la război. Cei care deformează istoria vor suferi viitoarea înfrângere", a declarat diplomatul rus.

Sursa: romanialibera.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus