Afaceri

Liberalizarea importurilor ar aduce la sapa de lemn producatorii de carne

O eventuala liberalizare a importurilor ar aduce la sapa de lemn producatorii moldoveni, care abia isi revin dupa socurile secetei de acum doi ani.

Astfel, potrivit datelor statistice, numarul bovinelor a ajuns la 218 mii capete in 2008, o cifra comparabila cu cea din anul precedent, al porcinelor la 284 mii capete, al pasarilor la 18.328 mii capete, cu aproape 1,2 milioane in plus fata de anul trecut. Dupa socul pe care l-a suportat in anul 2007 cu cea mai grava seceta din ultimii cincizeci de ani, cand fermierii, mai ales acei care cresc animale in gospodariile individuale, au fost nevoiti sa sacrifice circa 40% din efectivul de porcine, iar numarul de pasari s-a redus cu aproape un sfert, sectorul zootehnic a inceput sa-si revina.

„Efectele liberalizarii importurilor vor fi dintre cele mai negative, nu numai asupra productiei de carne, dar si de cereale, in conditiile in care sectorul a inceput sa se dezvolte”, spune Valeriu Cojocaru, vicepresedintele Asociatiei producatorilor de carne de porc din Moldova. El este coautorul regulamentului prin care au fost stabilite cote la importul de carne, pentru ca a considerat si considera ca ar trebui sa importam doar cantitatile de care avem nevoie, pentru a nu inunda piata interna cu produse de import.

„Efectul introducerii autorizatiilor si contingentelor la import este evident, productia de carne de porc a crescut cu peste 40% si a depasit 100 mii de tone”, constata patronatul producatorilor de carne.

Asociatia crescatorilor de pasari, inregistrata la inceputul lunii iulie 2009, arata rezultate si mai impresionante. Daca in anul 2000 productia de carne de pasare constituia 16 mii de tone, in anul 2004 s-a ridicat la 24 de mii, apoi in anul 2008 a ajuns la 32 mii de tone (22 tone dintre care au fost produse de cele cateva zeci de intreprinderi care fac parte din asociatie).

Producatorii locali acopera 50-60 la suta din piata carnii, estimeaza Valeriu Luchianov, presedintele asociatiei, doctor in stiinte agricole. Si asta in conditiile in care, potrivit unor calcule, sunt utilizate doar doua treimi din capacitatile fabricilor avicole.

Ministerul Economiei si Comertului a lansat anterior estimari si mai optimiste, deja in anul 2008 din productia interna au putut fi asigurate 80% din necesarul de carne de pasare.

Producatorii de carne au nevoie de sustinerea statului atat prin subventii, cat si prin protejarea pietei interne (taxe suplimentare, cote la import), sunt de parere atat reprezentantii Asociatiei producatorilor de carne de porc, cat si liderii Asociatiei crescatorilor de pasari. Daca pana la introducerea contingentelor de import, in 2006 au fost importate 46 mii tone de carne, in fond carne de pasare, apoi in 2008 – cu mult mai putin, 22 mii tone, iar in prima jumatate a anului 2009 – 20 mii de tone. Criza a afectat puternic piata carnii, cererea la carnea de pasare a scazut cu 15%, potrivit unor estimari, in timp ce alti specialisti estimeaza o scadere de 40%.

Productia de carne in Republica Moldova este in crestere, cu toate acestea, insa, agricultura moldoveneasca nu poate asigura necesarul de carne de consum, Republica Moldova fiind obligata sa importe. Si aceasta in conditiile in care consumul de carne si lapte, de exemplu, este destul de redus, in comparatie cu cel din tarile din regiune.

„Problema consta nu in a vinde, ci in a produce”, sunt de parere atat producatorii de carne, cat si importatorii.

Pe de alta parte, cata vreme importam cereale si carne, fara un sprijin mai consistent al statului, agricultura ramane necompetitiva in conditiile in care tarile din care importam acorda subventii enorme producatorilor. De aici si preturile reduse fata de cele de la noi. In plus, criza si-a spus cuvantul. Preturile la carne pe pietele externe au cazut la jumatate, daca in primavara o tona de carne de pasare costa 1500 de dolari SUA, astazi aceasta a ajuns la 800 de dolari.

„O reducere a preturilor de doua-trei ori ar fi critica pentru producatorul local”, ne-au declarat mai multi specialisti. Primii care ar resimti aceasta cadere a preturilor ar fi producatorii de carne de pasare.

Pretul unui kilogram de carne importat din SUA sau Brazilia, care ar include costurile totale, ar fi de circa 15 lei. Costurile de productie la carnea de pasare in Republica Moldova se ridica la 25-30 de lei, arata estimarile efectuate anterior de Ministerul Economiei si Comertului. Ce poate face statul in aceste conditii? El intervine cu taxe vamale, reglementare prin cote sau alte actiuni. Asa cum Republica Moldova nu poate stabili taxe vamale inalte, deoarece are angajamente fata de OMC ce prevad un plafon maxim de 15%, pentru reglementarea pietei carnii, guvernul a fost nevoit sa intervina in 2006 cu stabilirea unor contingente la importuri, ceea ce, de fapt, este o masura economica, ci nu administrativa. In toamna lui 2006, cabinetul de ministri a adoptat Regulamentul cu privire la eliberarea autorizatiilor pentru importul de carne. Astfel, a fost permisa aducerea in tara a unor cantitati de carne ce ar acoperi deficitul, in situatia in care producatorul autohton nu poate asigura necesarul de carne, pentru a restabili echilibrul pe piata si asigura conditii de concurenta normala, intre carnea moldoveneasca si cea importata. La sfarsitul aceluiasi an au fost stabilite tarife vamale de 100-200 euro pe tona.

O eventuala liberalizare a importurilor risca sa amplifice de doua-trei ori contrabanda importurilor de carne si va aduce in prag de faliment companiile moldovenesti care se ocupa de cresterea si producerea carnii, in cadrul carora sunt antrenate circa 40 de mii de persoane, sunt de parere reprezentantii Uniunii Producatorilor si Importatorilor de Produse din Carne si Lapte.

Pana in momentul luarii sub control de catre stat a importurilor de carne, in anul 2006, cota importurilor ilegale, efectuate prin Transnistria, era de 80%, fata de 20% de importuri aduse si comercializate legal. In urma instituirii controlului de catre stat a importurilor, cota importurilor ilegale a scazut in acest an pana la 20%-30%. Rezultatul in cauza s-a datorat lansarii, de catre importatori, a unui sistem automatizat de evidenta a importurilor loturilor de carne, de la hotar pana la tejghea. Pe fiecare lot de carne importata se aplica un timbru, astfel poate fi depistat imediat daca carnea este importata legal sau ilegal.

In opinia reprezentantilor Uniunii Producatorilor si Importatorilor de Produse din Carne si Lapte, mentinerea controlului statului in acest domeniu doar va contribui la dezvoltarea pietei de carne – atat a celei de import, cat si a celei de productie locala. Acest fapt este confirmat si de practica statelor occidentale care, fara nicio exceptie, isi protejeaza pietele in favoarea producatorilor locali. Si asta se intampla nu doar in statele dezvoltate, ci si in cele in curs de dezvoltare.

Mai multi specialisti din domeniu, precum si experti in domeniul comertului exterior sunt de parerea ca actualul sistem de gestionare a importurilor de carne in Republica Moldova ar trebui sa fie modificat, insa doar dupa evaluarea situatiei pe piata carnii, a perspectivelor de dezvoltare a producerii carnii, dar si a riscurilor de liberalizare a pietei. Nimeni nu poate afirma deocamdata ca situatia este evaluata cu precizie, evaluare care constituie un moment prealabil indispensabil pentru adoptarea oricaror masuri ce s-ar considera necesare pentru a se infrunta realmente situatia, dincolo de ajutorarea cu subventii a producatorilor care, evident, reclama bani ce lipsesc.

www.businessexpert.md

P

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *