MUSCA la Ararat

Lichelismul ca virtute sau apa bhlita la moara stricata

Poetul american din secolul trecut Robert Frost zicea despre educatie: „Educatia este acel ceva care te ajuta sa asculti in liniste orice prostie, fara ca sa te enervezi”. Ei bine, in aceasta privinta eu nu ma pot considera educat, din moment ce ma enerveaza fiecare prostie sau minciuna, mai ales acele spuse contra plata de lacheii mai-marilor zilei.

Cat de scarbos este sa-i vezi la cazanul comunist cu lingura la brau, precum umblau, pe timpuri, prin curtea domneasca, fanariotii cu calimara… Unul dintre acesti „lingurari” este insul numit Mihai Contiu, aceasta insecta politica, urat mirositoare, care s-a aciuat in sanul comunistilor ca plosnita in crapatura peretelui si care, pe langa faptul ca se hraneste din durere umana (vezi cazul Grigore Vieru), mai are un talent aparte – de a spune minciuni si tot felul de bazaconii.

Bunaoara, in articolul „Caravela culturii – una din fantasticele patronaje ale presedintelui Vladimir Voronin” a trantit o fantastica minciuna: „Lenuta Burghila face mai mult decat poetul roman (Adrian Paunescu – n.n.), pentru ca ea se deplaseaza aproape exclusiv prin toate catunele tarii, fara mijloace financiare, ci exclusiv pe baza voluntariatului ei si al artistilor profesionisti si amatori care o insotesc.

Spun asta pentru ca mult criticata finantare, si asa destul de mica, in raport cu necesitatile si uriasul volum de munca, fiind ca un graunte de nisip pe o plaja imensa, a incetat, inregistrand restante si pentru anul trecut. Acest lucru se datoreaza, probabil, unor functionari care chiar nu stiu ce miracole face Lenuta Burghila prin satele moldovenesti. Demarand acest proiect, Lenuta Burghila este constienta ca va merge cu el la infinit, fapt pentru care si-a cheltuit si ultimele resurse financiare personale” („Moldova Suverana”).

Oare chiar asa sa fie? Sa aiba aceasta trebusoara, la mijloc, doar un avant patriotic dezinteresat si un act masiv de voluntariat, facut de Lenuta Burghila si de „artistii profesionisti si amatori”, dus pana la cheltuirea „ultimelor resurse financiare personale”, asa cum spune sluga comunistilor? Cum n-au crezut nici ziaristii de la TIMPUL, „Jurnal de Chisinau” si „Literatura si arta” si au consultat, din curiozitate si adevar jurnalistic, devizele de cheltuieli ale Ministerului Culturii si Turismului din RM, finantatorul proiectului din toamna anului 2005, cand a demarat „Caravela culturii” si pana in 2008, cand, Slava Domnului, aceasta aghitbrigada si-ar fi incheiat activitatea.

Ce-i drept, ne pastea o alta primejdie financiara, fiindca guvernarea comunista de pe Bac, care nu se vrea dusa nici in ruptul capului, punea la cale un alt proiect, tot cu bani grei din buget, si tot cu Lenuta in frunte – „Satul Moldovenesc”… Sa speram ca, totusi, aceasta afacere propagandistica si banoasa nu va mai avea loc, deoarece se pare ca ultimele alegeri parlamentare de la noi i-au tras pe comunisti pe linie moarta pentru totdeauna si, de acum inainte, vor fi nevoiti sa asculte marsuri funebre, nu muzica populara… Dar pana atunci, pana la trecerea definitiva a comunistilor, mai este.

Lenuta nu se ogoieste

Odata prinzand gustul banului bugetar, Lenuta nu se ogoieste. Ea arde de nerabdare sa mai dea o teapa bugetului. Iata, de exemplu, ce scrie ziarul „Apropo” din 1 octombrie 2009: „Artista a trambitat in presa si la televiziunea publica „Moldova 1” ca organizeaza primul festival international de arta, turism si agrement „Perla Fiesta 2009”, pe nava maritima „Printesa Elena”, dupa care s-a razgandit. Nu cunoastem cu exactitate motivele pentru care proiectul nu a mai avut loc, dar presupunem ca, prin aceasta initiativa, Lenuta Burghila a vrut sa mai scoata niste bani de la bugetul de stat, cam vreo 500.000 lei.

In plus, ea a cerut participantilor 300 de euro, taxa de inscriere. Ridicol! Parca nu era suficienta „Caravela culturii”? Dar sa revenim la minciuna noastra, pardon, a lui Contiu. Haideti sa vedem ce au descoperit jurnalistii de la revistele mentionate mai sus, rasfoind „Monitorul Oficial al RM” si alte documente ce duc evidenta banului public. Iata o constatare a unui jurnalist:

„Controversatul proiect „Caravela culturii” a demarat in toamna anului 2005, fiind patronat de insusi presedintele Voronin si finantat din gros din bugetul de stat. In primul an, pentru derularea proiectului, din Fondul de rezerva al guvernului au fost alocati 1 milion 137 mii de lei. In 2006, cifra „rupta” de la buget a fost de 2 milioane 282 mii lei.

In 2007 s-au alocat circa 2 milioane de lei, iar in 2008 – 1 milion 817 mii lei. In decursul acestor turnee artistice „Caravela” a concertat in zeci de localitati din RM, fiind o adevarata brigada de agitatie a PCRM si, in special, a presedintelui Voronin. Desi de o calitate artistica indoielnica, deseori contestata de oamenii de cultura din RM, „Caravela” a fost pe larg si intens mediatizata la „Moldova 1”.

Ba mai mult, guvernarea a organizat si „Caravela culturii internationale”, Lenuta Burghila si echipa ei plecand pe banii statului in China, Israel, Lituania, Letonia si Siria” . Prin urmare, la o simpla adunare a acestor cifre, avem suma de 7 milioane 236 mii lei, bani publici, tocati doar in trei ani de „Amanta bugetului”, cum bine au botezat-o pe Lenuta jurnalistii…

„M-am saturat de lichele, dati-mi o canalie!”

Cum ramane atunci cu afirmatiile de mai sus ale lingaului roman moldovenizat de Voronin? – va puteti intreba. Cum sa ramana, minciuna ordinara, cum spun cu miile bazaitoarele de la oala cu miere a comunistilor. Nu in zadar un filosof a numit comunismul „enciclopedie cu minciuni”… Ma intreb si eu: daca 7 milioane constituie doar „un graunte de nisip de pe o plaja”, atunci cum ar fi trebuit sa arate plaja Lenutei Burghila? V-am adus aici doar o singura minciuna cu iz ideologic din bogatul arsenal propagandistic al insului cu palarie jegoasa, dar el le-a spus cu sutele…

Si inca ceva, de data aceasta se intreaba mai multi: Cum de s-a intamplat ca acest Contiu nu a plecat la ciordit in Franta sau Italia, impreuna cu conationalii lui de prin Ferentari si Zabrauti, dar a venit in Basarabia la scris? Inseamna ca Voronin e generos si isi plateste slugile bine, din moment ce unii sunt tentati de a schimba o meserie atat de profitabila, cum este ciorditul si cersitul, pe una grea si, de regula, slab remunerata – scrisul?

Contiu ar trebui sa-i multumeasca providentei ca a fost plasat printre crestinii toleranti si mioritici si nu intr-o lume mai recalcitranta, in care, pentru minciunile si faptele sale denigratoare la adresa valorilor nationale, demult era trimis sa se intalneasca cu Tutankhamon… Il inteleg perfect pe Victor Eftimiu, care a spus plin de durere: „M-am saturat de lichele, dati-mi o canalie!”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *